Ana SayfaÖZEL HABERİZLENİM | Gelecek Partisi ilk mitingini AK Parti’nin İstanbul’daki kalesinde yaptı

İZLENİM | Gelecek Partisi ilk mitingini AK Parti’nin İstanbul’daki kalesinde yaptı

Gelecek Partisi, ilk mitingi için Cumhur İttifakı’nın yüzde 68 oy aldığı İstanbul’un muhafazakar ilçelerinden Sultanbeyli’yi seçti. Mitingin yapıldığı meydanı dolduran partililere seslenen Ahmet Davutoğlu; Sedat Peker’in iddialarının soruşturulmaması, yolsuzluklar, imar rantı ve parti sözcüsü Serkan Özcan hakkında yürütülen soruşturmaya tepki gösterdi. Davutoğlu, “Bu ülkede biri tekrar 28 Şubat yaşatmak isterse, yaşatmak isteyenlere karşı, Jakoben laikliğe karşı, özgürlükçü laikliği de milli ve manevi değerleri de savunacak olan biziz” dedi.

Birkaç ay sonra üçüncü yılını geride bırakacak olan Gelecek Partisi, ilk yarısı pandemiye denk gelen bu üç yıllık süreçte çoğunluğu kapalı mekanlarda gerçekleşen çeşitli kongreler ve toplantılar gerçekleştirdi. Bugün ise (18 Eylül 2022 Pazar) Sultanbeyli kent meydanında gerçekleştiği “Sultanbeyli Buluşması” ile Gelecek Partisi, ilk defa açık alanda kitlesel bir miting gerçekleştirmiş oldu. Serbestiyet olarak Gelecek Partisi’nin Sultanbeyli mitingini takip ettik.

Arka plan: 18 Eylül 2022 İstanbul’u

Mitingin gerçekleşeceği saatlerde yağmur yağacağı tahmin ediliyordu, hava kapalıydı ve Sultanbeyli serinlemişti. Bununla birlikte aynı saatlerde İstanbul’da bir mitingin daha gerçekleşeceği biliniyordu: Fatih’te LGBT karşıtı yürüyüş. Gelecek Partisi, ilk mitingini bu atmosferde yapacaktı ve katılımın nasıl olacağı merak ediliyordu. Ne var ki olumsuz koşullara rağmen miting alanının dolduğunu söyleyebiliriz.

Gelecek Partisi’nin ilk mitingi: Sultanbeyli tercihi

Gelecek Partisi gerçekleştireceği ilk mitingi için Sultanbeyli ilçesini seçti. Sultanbeyli, AK Parti’nin kalesi olarak bilinen ve sosyo-ekonomik yönüyle de diğer ilçelerden ayrışan bir ilçe. Ulaşım imkanı daha zor olmasına rağmen miting için Sultanbeyli’nin seçilmesinin şüphesiz nedenleri var.

2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Sultanbeyli’de Cumhur İttifakı %68,39, Millet İttifakı %12,98 oy aldı. 20 Yıllık iktidar süresince AK Parti’li belediyeler tarafından yönetilen Sultanbeyli’nin AK Parti’nin kalesi olarak görülmesi şaşırtıcı değil. Bununla birlikte, miting öncesinde Gelecek Partisi’nin tanıtım araçlarının gezmesine İstanbul Valiliği’nin izin vermediğini biliyoruz. Sultanbeyli tercihi pek çok yönüyle Ahmet Davutoğlu ve Gelecek Partisi’nin siyasi yol haritası bakımından bizlere ipuçları sunuyor.

Gözlemlerime göre miting için ayrılan Kent Meydanı tamamıyla doldu, ayrılan alanın dışında olup da konuşmaları takip eden insanların sayısı da az değildi. Anlaşılan partililer meydan süslemelerine özen göstermişti, pankartlardaki tercihler önemliydi.

“Gençler gitmeyin, biz geliyoruz”

“Hukuku üstün kılacağız”

“Mülakat sorununu biz çözeriz”

“EYT sorununu biz çözeriz”

Bununla birlikte en ilgi çekici pankart, Sultanbeyli Gençleri imzasını taşıyordu ve şu sözlerden oluşuyordu; “%50 oyu bir kere aldın, yine alırsın. Adayımız Ahmet Davutoğlu.”  Nitekim Ahmet Davutoğlu da konuşmasının bir bölümünde bu pankarttan söz etti.

Roman ve Kürtlerden yoğun katılım

Sultanbeyli’de gerçekleşen mitinge bilhassa Romanlardan ve çoğunluğu gençlerden oluşan Kürtlerden azımsanmayacak bir katılımın olduğu göze çarpıyordu. Öyle ki kimi zaman çalgılarıyla eşlik eden Romanlar Davutoğlu’nun sözünü kesti, Kürt gençlerse Ahmet Davutoğlu’na Kürtçe selam verince “Ser sera ser çava gençler” yanıtını aldı.

Ahmet Davutoğlu konuşması boyunca birden çok konuya değindi, ‘siyasi ahlak’ tonu her zamankinden yüksekti. Sedat Peker’in iddialarının soruşturulmaması, yolsuzluklar ve imar rantı ilgi çeken konu başlıklarıydı. Sultanbeyli başta olmak üzere çeşitli ilçelerdeki imar sorununa değindi. Parti sözcüsü Serkan Özcan hakkında yürütülen soruşturmaya tepki gösterdi.

Sultanbeyli mitinginin anlamı: Davutoğlu, “Ben de varım” dedi

Sultanbeyli Buluşması adı altında gerçekleşen mitingin Gelecek Partisi için anlamı büyüktü. Kurulduğu günden bu yana çeşitli konularda salon toplantıları ve genel kurullarla siyaset sahnesinde yer alan Gelecek Partisi, bu mitingle beraber görünürlüğünü artırmayı hedefliyor. Nitekim Ahmet Davutoğlu da bunun bir başlangıç olduğunu, bu mitinglerin devam edeceğini belirtti. Ahmet Davutoğlu’nun onca pankart arasından, kendi adaylığını destekleyen pankartı okuması da elbette bir tercihin sonucu.

- Advertisment -