Ana SayfaHaberlerEkonomiİzzet Özgenç’ten dövize endeksli mevduat yorumu: “Danıştay behemehal yürütmeyi durdurmalıdır... Zimmet suçu...

İzzet Özgenç’ten dövize endeksli mevduat yorumu: “Danıştay behemehal yürütmeyi durdurmalıdır… Zimmet suçu oluşur”

Ekonomik OHAL çıkışıyla gündeme gelen, dün (27 Aralık) BDDK’nın haklarında suç duyurusunda bulunduğu 26 kişi arasında yer alan İzzet Özgenç’ten dövize endeksli mevduat hesapları yorumu: “Açıkça belirtmek gerekir ki bu taahhüdün hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Tebliğ hükümlerinin iptali amacıyla açılmış olan davada Danıştay’ın behemehal yürütmeyi durdurma kararı vermesi beklentimizdir…” Özgenç’e göre “ilave faiz ödemesinde bulunulması halinde, zimmet suçu” da oluşacak.

Birkaç yıl öncesine kadar Erdoğan’ın ekonomi konularındaki hukuk danışmanlarının başında gelen tanınmış ceza hukukçusu Prof. Dr. İzzet Özgenç sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu dövize endeksli mevduat tedbirinin hukuki dayanağının bulunmadığını ve Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı vermesini beklediğini duyurdu.

Düzenlemenin ek ve koşullu faiz anlamına geldiğini belirten Özgenç, “Açıkça belirtmek gerekir ki bu taahhüdün hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Tebliğ hükümlerinin iptali amacıyla açılmış olan davada Danıştay’ın behemehal yürütmeyi durdurma kararı vermesi beklentimizdir” dedi.

Özgenç, hukuki dayanağı bulunmadığını söylediği tebliğ için “devlete külfet oluşturacak şekilde ilave faiz ödemesinde bulunulması halinde, zimmet suçu oluşacaktır” yorumunda bulundu.

Açıklamasının sonunda, “rezervleri eritilmiş ve taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışan” diye tanımladığı Merkez Bankası’nın kısa vadeli dış borçlanmalarının, uygulamayla geri döndürülemez bir hal alacağını öne süren Özgenç, “Türkiye Varlık Fonu üzerinden yabancı finans çevrelerine verilen güvencelerle, Türk Milleti’nin yeni bir kapitülasyon sürecine gireceği endişesini taşımaktayız” dedi.

Özgenç’in sosyal medya hesabından yayımladığı açıklama:

İzzet Özgenç, 13 Aralık’ta sosyal medya hesabından ekonomideki olumsuz gelişmelerin OHAL ilanına yol açabileceğini söylemişti.

Çok tartışılan bu açıklamasından bir gün sonra ikinci bir açıklama yayımlayarak, “Bu açıklamalarımla, kişilerin gelecek endişelerinin artmasına ve hatta, ülkemiz ekonomisinin zarar görmesine sebebiyet verdiysem, Milletimden özür dilerim” demişti.

Özgenç, BDDK’nın haklarında suç duyurusunda bulunduğu 26 kişi arasında yer alıyor. Özgenç hakkındaki suç duyurusu “ekonomik OHAL” açıklamasının hemen ardından 17 Aralık tarihinde sunulmuş.

- Advertisment -