James Webb Uzay Teleskobu, TSİ 15.20’de yörüngeye fırlatıldı. Teleskobun fırlatılışı Güney Amerika’nın kuzeydoğu kıyısındaki Fransız Guyanası’ndan Ariane roketi ile yapıldı.
Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi olarak görülüyor
NASA’nın Avrupa ve Kanada uzay ajanslarıyla ortak çalışmasının ürünü olan James Webb teleskobu, şimdiye kadar yapılmış en büyük ve güçlü bilim gözlemevi olarak Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi olarak görülüyor.
1996’da geliştirilmesine başlanmış, fırlatılması defalarca ertelenmişti
10 milyar dolar harcanarak tasarlanan son teknoloji ürünü James Webb Teleskobu, ileri optik donanımları sayesinde güneş sisteminden görüntülenebilir en uzak galaksilere kadar evrenin tarihinin tüm aşamalarını inceleyebilecek. Geliştirilme süreci 1996 yılında başlayan James Webb Uzay Teleskobu, ilk olarak 2007 yılında uzaya fırlatılacaktı. Ancak teleskop, defalarca büyük değişikliklere uğradığından fırlatma tarihi de sürekli ertelendi. Son olarak hava şartları nedeniyle ertelenen fırlatma bugün (25 Aralık) gerçekleşmiş oldu.
Evrenin Büyük Patlama’dan 200 milyon yıl sonraki halini inceleyebilecek
Kızılötesi teknolojisine sahip teleskop, sahip olduğu ileri optik donanımlar sayesinde evrenin yaklaşık 13,7 milyar yıl önce oluşumuna sebep olan “Büyük Patlama”den (Big Bang) 200 milyon yıl sonraki halini inceleyebilecek.
Türkiye’de yüz binler canlı izledi
Tarihi anı sosyal medya hesabı üzerinden canlı olarak hem yayınlayan hem yorumlayan youtuber Barış Özcan’ın yayını yüz binlerce kişi tarafından canlı olarak izlenildi.
2 saati aşkın süren yayın 500 binden fazla kişi tarafından izlenirken, YouTube Trendler’de 3. sıraya yükseldi. Twitter’da ise James Webb teleskobu ve Barış Özcan’ın yayını ile ilgili birçok anahtar kelime ülke gündeminde yer aldı.