Ana SayfaHaberlerjamesinturkey.com anketi: Cumhur İttifakı (AK Parti + MHP) %39,3, Millet İttifakı...

jamesinturkey.com anketi: Cumhur İttifakı (AK Parti + MHP) %39,3, Millet İttifakı (CHP + İYİ Parti) %40,4

Londra’da yaşayan serbest gazeteci Michael Sercan Daventry’nin yönettiği jamesinturkey.com sitesi, Türkiye seçim anketlerinin ortalama sonuçlarını aylık olarak yayımlamaya devam ediyor. Sitede yer alan son (Ekim tarihli) rapora göre, Cumhur İttifakı’nın (AK Parti + MHP) toplam oy oranı %39,3 iken Millet İttifakı’nın (CHP – İYİ Parti) toplam oy oranı %40,4’e yükseldi. Bu oranlara muhalefette bulunan HDP, DEVA, Gelecek ve Saadet partilerinin oyları dahil değil.

Jamesinturkey.com sitesinde Ekim 2021 grafiğinde AK Parti’nin oyu %31,2 olarak hesaplandı.

Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP’nin anket sonuçları ortalaması ise bir önceki aya oranla 0,7 puan azalarak %8,10 oldu.

Millet İttifakı cephesinde, Cumhuriyet Halk Partisi’nin oy oranında 0,4 puanlık bir artış sonucu %26,4, İyi Parti’nin oy ortalamasında ise 0,1 puanlık bir düşüş sonucu %14,0 görülüyor.

Haziran 2018 seçimlerinde %11,7 oy alan HDP’nin Ekim ayı anketleri oy ortalaması, bir önceki aya oranla 0,3 puan gerileyerek %10,5e geldi.

DEVA Partisi oy oranını CHP ile birlikte en yüksek seviyeye taşıyan parti konumunda. Ekim ayı anket ortalamalarına göre DEVA Partisi’nin oyu %3,3’e yükselmiş durumda.

İttifaklar açısından bakıldığında, Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti ve MHP’nin oy toplamaları %39,3 iken Millet İttifakı’nı oluşturan CHP ve İYİ Parti’nin oy toplamı %40,4 olarak hesaplandı.

Yüzde 10,5 oy ortalaması hesaplanan HDP’nin yanısıra, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi gibi muhalefette yer alan diğer partiler de bu istatistikte yer almadı.

Aralık 2019’dan beri hazırlanan raporun genel grafiğine bakıldığında partiler arasındaki makasın daraldığı görülüyor.

- Advertisment -