Ana SayfaHaberlerJapon devlerinden Uygurlar için Çin’e uyarı

Japon devlerinden Uygurlar için Çin’e uyarı

Japonya’nın aralarında Sony, Toshiba, Hitachi, Fast Retailing’in olduğu 12 büyük şirketi Sincan bölgesindeki Müslüman Uygur azınlığın zorla çalıştırıldığı gerekçesiyle bazı Çinli şirketlerle iş anlaşmalarını gözden geçireceklerini açıkladı.

Euronews Türkçe’de yer alan habere göre, Japon şirketler, Çinli ortaklarıyla iş yapmayı bırakacaklarını veya bırakmayı düşüneceklerini duyurdu.

Söz konusu şirketler arasında Sony, Toshiba, Hitachi, Fast Retailing, Ryohin Keikaku gibi uluslararası ticaret yapan markalar bulunuyor.

ABD ve Birleşik Krallık’ın Sincan bölgesinden gelen diğer ürünlere ithalat kısıtlamaları getirmesinin ardından, diğer ülkelerde de hükümetlerin ve şirketlerin üzerinde “insan hakları ihlallerine karşı harekete geçmeleri” için baskı artıyor.

Japantimes’ın haberine göre, benzer yaptırımları yavaş uyguladığı için eleştirilen Japon hükümeti, “Çin’i kışkırtma korkusuyla bu konuyu ele alırken pasif kaldı.”

ABD ve Birleşik Krallık yasak getirmişti

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab geçen ocak ayında yaptığı bir açıklamada, Çin’in Uygur Türklerine yönelik muamelesinin barbarlık düzeyinde olduğunu belirterek, zorla çalıştırarak elde edilen ürünlerin ticaretine yasak getirileceğini söylemişti.

ABD de, Uygur Türklerinin zorla çalıştırıldığı gerekçesiyle Sincan Üretim ve İnşaat Şirketinden (XPCC) pamuk ürünlerinin ithalatını yasaklamıştı. 

ABD Gümrük ve Hudut Muhafaza İdaresinden yapılan açıklamada, “Gümrük ve Hudut Muhafazaya bağlı Ticaret Ofisi, tutukluların istihdamı dahil zorla çalıştırma yöntemi ile üretildiğine yönelik alınan makul bilgiler üzerine XPCC’nin ürettiği pamuk ürünlerine Gümrük Geçişini Durdurma Emri (WRO) uygulanması talimatı verdi” denilmişti.
 

(Kaynak: Independent Türkçe ve Euronews Türkçe)

- Advertisment -