Ana SayfaHaberlerDünyaJean-Paul Belmondo: Ünlü Fransız aktör 88 yaşında hayatını kaybetti

Jean-Paul Belmondo: Ünlü Fransız aktör 88 yaşında hayatını kaybetti

Fransa ve dünya sinemasının en ünlü aktörlerinden Jean-Paul Belmondo 88 yaşında hayatını kaybetti. Belmondo, 1950'li yılların sonunda Fransa'da ortaya çıkan sinema akımı Yeni Dalga'nın önde gelen isimleri arasında gösteriliyordu.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Belmondo’nun avukatı Michel Godest, ünlü aktörün evinde yaşamını yitirdiğini söyledi.

Michel Godest, “Jean-Paul Belmondo bir süredir yorgundu. Huzur içinde öldü” dedi.

Fransa’da ‘Bébel’ olarak da anılan 1933 doğumlu aktör 2001’de felç geçirmiş ve kariyerini sonlandırmıştı.

Toplam 85 filmde rol alan Belmondo, 2017’de Fransa’nın Oscar’ı Cesar Sinema Ödülleri’nde Onur Ödülü’ne layık görülmüştü.

“Borsalino” (Borsalino Çetesi), “Guignolo” ve “As de l’As” gibi filmlerle tüm dünyada tanınan sanatçı, 1988’de Claude Lelouche’un yönetmenliğini üstlendiği “Itinéraire d’un enfant gate” adlı film ile En İyi Oyuncu Cesarı’nı almıştı.

Jean-Paul Belmondo

Jean-Paul Belmondo serseri görünümlü tarzı, hırpalanmış genç delikanlı ifadeleri 1960ların Fransa’nın gençlerin beğenisini ve ilgisini çekiyordu.

Yeni Akım dalgasının ‘havalı isyankarı’ olarak görülen Belmondo için ‘Fransız James Dean’ de deniyordu.

Belmondo, 1960lı yıllarda sanat sinemasından vazgeçip ticari filmlerde rl almaya başladı. Bu kararı bazı kesimler tarafından ‘yeteneğini harcadığı’ düşüncesiyle eleştirildi.

Belmondo ise bu eleştirileri hep reddediyordu. Bir röportajında “Bir aktör başarılı olduğunda herkes ona sırtını döner ve kolay yolu seçtiği, çaba göstermek istemediği ve risk almadığı eleştirisi yapılır. Ama sinema salonlarını doldurmak kolay olsaydı film dünyası bugünkünden çok daha sağlıklı bir durumda olurdu. Eğer o eski saçmalıklara devam etseydim bu kadar uzun zaman ilgi odağı olarak kalamazdım. İnsanlar o kadar da aptal değil” dedi.

Jean-Paul Belmondo A Bout de Souffle
‘Serseri Aşıklar’ Belmondo’nun yıldızlaştığı filmlerden biriydi.

Fransız heykeltıraş Paul Belmondo’nun oğlu olan Jean-Paul Belmondo erken yaşlarda tiyatroya ilgi duydu.

Konservatuvar eğitimi alan sanatçıya ünlü yönetmen Jean-Luc Godard 1959’da “À Bout de souffle” (Serseri Aşıklar) ile ilk rolünü oynama fırsatı tanıdı.

Jean-Paul Belmondo 60’lı yıllarda aralarında La Ciociara, “Un singe en hiver”, “L’Homme de Rio”nun da bulunduğu 34 filmde rol aldı.

1964’te çekilen “L’Homme de Rio” aynı zamanda Belmondo’nun filmlerinde dublör kullanmadığı ilk aksiyon filmi oldu.

Belmondo kariyerinin kalanında bir daha dublör kullanmamış ve 1980’lerden bu yana Fransa’nın en çok kazanan aktörleri arasında yer almıştı.

EPA

Belmondo’nun rol aldığı uluslararası yapımlar arasında ‘Is Paris Burning?’ (1966), James Bond Casino Royale (1967) ve Alain Delon ile oynadığı ‘Borsalino’ (1970) da var.

Aksiyon filmlerine ara verdiğinde “Fransız sinemasının uçan dedesi olmak istemiyorum” demişti Belmondo.

Fransız aktör 30 yıllık aradan sonra 1987’de yeniden tiyatro sahnesine döndü.

Fransa’da ve dünya genelinde sinemaseverler, Belmondo’nun ekrana yansıyan bütün karakterlerinde ve absürt, ciddi, serseri rollerinin hepsinde karizmasına dikkat çekiyor, filmlerini övüyordu.

Empire dergisi Belmondo’yu, sinema tarihinin en seksi 100 yıldızı arasında göstermişti.

- Advertisment -