Ana SayfaHaberlerDünyaJoe Biden, ABD'nin 46. başkanı oldu

Joe Biden, ABD’nin 46. başkanı oldu

Ve dört günlük heyecanlı sayımların sonunda Pennsylvania'yı alan Joe Biden ABD’nin 46’ıncı başkanı seçildi. 77 yaşındaki Biden, ABD’nin en yaşlı başkanı oldu. Başkan Yardımcısı Kamala Harris de tarih yazdı. 224 yıllık ABD tarihinde en yüksek pozisyona yükselmiş kadın ve ilk siyah başkan yardımcısı unvanlarını aldı. Biden’ın zaferinin açıklamasından kısa bir süre önce “Açık farkla kazandım” diye tweet atan Trump şimdilik sessizliğini koruyor. Dünya liderlerinden Biden'a kutlama mesajları yağıyor. Tebrik listesinde henüz Erdoğan yok.

Joe Biden’ın Pennsylvania’da kesin olarak öne geçmesi ile birlikte, CNN ve BBC başta olmak üzere birçok haber kaynağı, Biden’ın seçimi kazandığını ilan etti.

Biden’ın başkanlığını ilan eden CNN yorumcusu Van Jones gözyaşlarını tutamadı ve “Bu karakter meselesiydi, bu iyi insan olmak meselesiydi” ifadelerini kullandı.

Trump’ı muhtemelen en çok kızdıran ise, kendisine yakınlığı ile bilinen FOX News’ın da Biden’ın zaferini ilan etmesi oldu. FOX News kanalı, “Biden Pennsylvania ve Nevada’yı kazanarak 46’ıncı ABD başkanı oldu” başlığı ile gelişmeyi duyurdu.

ABD’nin 46. başkanı seçilen Joe Biden, Twitter hesabından bir teşekkür mesajı paylaştı. Biden mesajında, “Tüm Amerikalıların başkanı olacağım” dedi.

Ardından Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris sosyal medya hesaplarındaki biyografilerini değiştirerek statülerini “Seçilmiş ABD Başkanı” ve “Seçilmiş ABD Başkan Yardımcısı” yaptı.

Biden’a ilk kutlama mesajı Kanada Başbakanı Justin Trudeau’den geldi. Trudeau mesajında “Sizinle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum” ifadesini kullandı.

Bir başka tebrik mesajı ise İngiltere Başbakanı Boris Johnson’dan geldi.

Joe Biden’ın başkanlığının televizyon kanallarında ilan edilmesinin ardından Beyaz Saray çevresinde toplanan Biden destekçileri Trump için “Güle güle” sloganları attı.

Joe Biden’ın zaferini ilan ettiği dakikalarda AP, Donald Trump’ın golf oynarken çekilmiş bir fotoğrafını servis etti.

- Advertisment -