Ana SayfaHaberlerJoe Biden, Mısır ve Katar'a ateşkes ve rehine anlaşması konusunda Hamas'a baskı...

Joe Biden, Mısır ve Katar’a ateşkes ve rehine anlaşması konusunda Hamas’a baskı yapma çağrısında bulundu

Hamas, İsrail'in 7 Ekim’den bu yana tutulan çok sayıda rehinenin serbest bırakılması karşılığında 40 günlük ateşkes teklifini tartışıyor. ABD Başkanı Joe Biden, Mısır ve Katar liderlerini Hamas'ı anlaşmanın kabulüne ikna etmek için "her türlü çabayı göstermeye" çağırdı.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın pazartesi günü Mısır ve Katar liderlerini, Gazze’deki ateşkes müzakereleri kapsamında, Hamas’ın rehineleri serbest bırakmasını sağlamak için “her türlü çabayı göstermeye” çağırdığını söyledi. Washington, Doha ve Kahire, Filistin topraklarında ateşkes sağlanması için aylardır arabuluculuk yapıyor.

Mısır, Katar ve Hamas’tan temsilciler pazartesi günü Kahire’de bir araya geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın ayrı telefon görüşmelerinde Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Sani ile görüştüğü ve “şu anda masada olan anlaşmayı” konuştuğu belirtildi.

Ayrıca, Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Lin Jian, yaptığı açıklamada, rakip Filistinli gruplar Hamas ve El Fetih’in “Filistin içi uzlaşmayı teşvik etme konusunda samimi görüşmeler” için yakın zamanda Pekin’de bir araya geldiğini söyledi: “El Fetih ve Hamas temsilcileri yakın zamanda Pekin’e geldi. Temsilcilerle ciddi ilerleme kaydettik. Uzlaşmaya varılması yönünde irade beyan ettiler.”

Gazze’de yedi aydır süren savaşta, Filistin topraklarında en az 34.535 kişi öldürüldü, 77.704 kişi yaralandı.

- Advertisment -