Ana SayfaHaberlerKabil Havalimanı'nda kaos

Kabil Havalimanı’nda kaos

Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinden sonra ülkeden kaçmak isteyenler Kabil Havalimanı'na akın etti. Zorla uçaklara girmeye çalışan sivilleri dağıtmak için havaya ateş açıldı. Konsolosluk çalışanlarını havalimanından tahliye etmeye başlayan ABD'nin Dışişleri Bakanı Blinken de şaşkın: "Milyarlarca dolar harcayarak Afganistan’a hava kuvvetlerine sahip, 300 bin kişilik donanımlı bir ordu kurduk ama bu ordu ülkesini savunamadı."

Al Jazeera’da yayınlanan görüntülerde Taliban liderleri ve silahlı militanlar Kabil’deki başkanlık sarayında görünüyor. Sarayda Gani’nin kullandığı kabul salonundaki koltuğa oturan bir kişi Kuran okudu.

Devlet Başkanı Gani ise Tacikistan’a kaçtı. Sürgünden Facebook hesabından paylaştığı ilk mesajda “Bugün zor bir seçimle karşı karşıya kaldım. Taliban başkanlık sarayına girmek istedi, ben de ülkeyi terk ettim” dedi.

Gani’nin ülkeden kaçmasına tepkiler büyük.

Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, “Afganistan’ı zor zamanda terk etti. Allah ondan hesap soracak” dedi.

Afganistan Savunma Bakanı Vekili Bismillah Muhammedi de sert bir tweet attı: “Ellerimizi arkamızdan bağladılar ve vatanı sattılar. Gani ve ekibine lanet olsun.”

Gani, 10 gün önce verdiği mesajda daha önce ülkeden kaçan son kral “Emanullah Han’ı sevdiğini ama onun ülkeden kaçtığını, kendisinin  firari olmayacağını” söylemişti.

Taliban sözcüsü Suheyl Şahin BBC’ye yaptığı açıklamada, “Barışçıl bir iktidar geçişini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Sözcü, tüm Afganların katılacağı, kapsayıcı bir Afgan hükümeti arayışında olduklarını’ söyledi.

Kabil’deki ABD Elçiliği çalışanları helikopterlerle Karzai Havalimanı’na götürüldü.

Askeri ve sivil çalışanlar burada bekleyen kargo uçaklarına binerek ülkeyi terk etti.

Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesiyle şehirden kaçmak isteyenler yollara akın etti.

Dış dünyadan da Taliban’ın yönetimi ele geçirmesine tepkiler geliyor.

İngiltere Başbakan’ı Boris Johnson, hiçbir ülkenin Taliban’ı meşru hükümet olarak tanımaması gerektiğini söyledi.

Taliban’a destek veren Pakistan “Tüm Afgan tarafların bu iç siyasi krizi çözmek için birlikte çalışacaklarını umuyoruz” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Afganistan’da kurulacak geçici hükümetle çalışacaklarını söyledi.

Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği de Twitter’dan yaptığı paylaşımda Afganistan’dan ayrılma talebinde bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği ile iletişime geçerek ivedilikle bilgi vermeleri çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise CNN’de Jake Tapper’ın programına çıkarak sorulara cevap verdi.

Biden’ın bir ay önce Taliban’ın yönetimi ele geçiremeyeceği açıklamaları için konuşmak istemeyen Blinken, ABD’nin zaten Mayıs itibarıyla Afganistan’dan çekileceğini açıkladığını , bunun ülkenin çıkarlarına olduğu söyledi. Blinken, ABD’nin uluslararası toplumla beraber milyarlarca dolar harcayarak, Afganistan’a hava kuvvetlerine sahip, 300 bin kişilik donanımlı bir ordu kurduklarını fakat bu gücün ülkesini savunamadığını, Biden yönetiminin Afganistan’da devraldığı tablonun 2001’den bu yana Taliban’ın en güçlenmiş hali olduğunu anlattı.

Tapper’in Biden yönetiminin Afganistan’daki ABD vatandaşları ve beraberinde gelen koruma statüsündeki kişilerin çıkışı karşılığında Taliban’a bir söz verilip verilmediğini sorması üzerine Blinken, “Taliban’a personelimizin tahliyesine yönelik bir müdahaleleri olursa hızlı ve kararlı bir karşılık alacaklarını söyledik” dedi.

Tapper’in Afganistan’dan çekilme kararına yönelik eleştirilerine de değinen Blinken, ABD’nin çekilmemesi durumu için şöyle konuştu: “Taliban ile yeniden savaşa girmiş olurduk ve muhtemelen bu programda neden on binlerce askeri gönderdiğimizi açıklıyor olurdum.”

- Advertisment -