Ana SayfaHaberler“Kademeli normalleşme”: Pazartesi günü ne olacağı Pazartesi akşamı mı açıklanacak?

“Kademeli normalleşme”: Pazartesi günü ne olacağı Pazartesi akşamı mı açıklanacak?

29 Nisan’da başlayan ‘tam kapanma’ süreci, 17 Mayıs Pazartesi sabahı 05.00’te sona eriyor. Fakat o andan itibaren nelerin, nasıl normale döneceği henüz belli değil. Milyonlarca vatandaş, pazartesi sokağa çıkıp çıkamayacağını, dükkânını açıp açamayacağını ya da şehirlerarası yolculuk yapıp yapamayacağını kısıtlamaların sona ermesine 48 saat kala halen bilmiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Nisan’da gerçekleşen kabine toplantısının ardından kameraların önüne geçmiş ve koronavirüs pandemisi ile mücadele kapsamında 29 Nisan akşamı başlayıp, 17 Mayıs sabahı 05.00’te bitecek şekilde bir “tam kapanma” uygulanacağını açıklamıştı.

Bu süre zarfında; çalışma izin belgesi olmayanların kendi mahallesindeki cami, market, fırın gibi yerler dışında sokağa çıkması yasaklanmış, şehirlerarası yolculuklar kısıtlanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 17 günlük “tam kapanma” süreci iki gün sonra sona erecek, fakat normalleşmenin nasıl gerçekleşeceği kafalarda soru işareti yaratıyor.

Soylu, “Vatandaşımızla paylaşırız” demişti

Konuya ilişkin olarak 12 Mayıs’ta açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “17 Mayıs 05.00’e kadar tedbirlerimiz geçerli. Merak etmeyin 17 Mayıs günü ne olacağını, nasıl, ne şekilde olacağını vatandaşımızla paylaşırız” demişti.

Erdoğan: “Kabine toplantısının ardından milletimizle paylaşacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise dün (14 Mayıs) yaptığı açıklamada, “Milletimize söz verdiğimiz şekilde pazartesi gününden itibaren kontrollü normalleşme takvimimizi uygulamaya başlıyoruz. Detayları kabine toplantısının ardından milletimizle paylaşacağız” dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısı için gözler pazartesi gününde

Bakanlar Kurulu toplantısının tarihi için henüz resmi bir açıklama yapılmış olmasa da, tahminler artık geleneksel hale geldiği üzere toplantının yine pazartesi günü yapılacağı yönünde.

17 Mayıs sabahı kısıtlamalar sona ererken, Bakanlar Kurulu toplantısının o günün akşamında sona ermesi halinde, gün içerisinde nasıl bir normalleşme uygulanacağı ise kafalarda soru işareti yaratıyor.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: “Plansız, programsız ülke yönetilmez!”

Durumun garabetine dikkat çeken Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Yeni normalleşme kararlarını açıklamak için neden pazartesi gününü bekliyorsunuz?

“Sizin göreviniz millete hizmet mi, millete eziyet mi? Eğitim ne olacak? Dükkânlar, restoranlar açılacak mı? Neresi kapalı, neresi açık olacak?

“Plansız, programsız ülke yönetilemez!”

Sosyal medyada birçok kullanıcı da, Pazartesi gününe ilişkin belirsizliği yaptıkları paylaşımlar ile eleştirdi.

Gazeteci Armağan Çağlayan: “Hayatın nasıl devam edeceğini açıklamak bu kadar mı zor?”

“Pazartesi nereler açık nereler kapalı? Bazı spor salonları açılıyoruz diye mail atmış. Eğer kapandığımızdaki kurallar geçerliyse spor salonları kapalı. Restoran sahipleri ne olacağını bilmedikleri için alışveriş yapmıyor. Hayatın nasıl devam edeceğini açıklamak bu kadar mı zor?”

Gazeteci Deniz Zeyrek: “Her bakanlık arasında koordinasyon sorunu var”

“Yeni kararlar için neden Pazartesi bekleniyor, bugün ya da yarın neden toplanmıyor Bakanlar Kurulu?”

Av. Ali Gül: “Bakkal dükkânı mı sanıyorsunuz her yeri?”

“83 milyon insan, yüzbinlerce işletme sizin keyfinizi mi bekleyecek? Bütün dünyada kademeli açılma işi planlanıp önceden paylaşılıyor, bizde yarın gece kapanma bitecek ama neyin ne olacağına dair en ufak bir bilgi kırıntısı yok. Rezalet.

“Koca işletmeler, AVM’ler kapalı. Pazartesi sabah televizyondan öğrenip dükkânı açmaya gidecek esnaf mı bunlar? Bakkal dükkânı mı sanıyorsunuz her yeri? Milyonlarca insan işimizi gücümüzü planlayamıyoruz sizin yüzünüzden. Tam kapanmayı da zaten 3 gün önce söylediniz. Şaka mısınız?”

- Advertisment -