Ana SayfaHaberlerKadın sporcunun adı da yok ödülü de!

Kadın sporcunun adı da yok ödülü de!

AK Parti’li Osmangazi Belediyesi tarafından 4 Temmuz’da 10 farklı kategoride yarışılan Uludağ Bisiklet Tırmanışı düzenlendi. Ödül töreninde genel klasman kategorisinde yalnızca erkek sporculara ödül verilirken, genel klasman kadın kategorisinde ilk 3’e giren kadın sporcuların isimleri dahi okunmadı. Eurosport TV kanalı spikeri de “Neden kadınlar görmezden gelindi? Büyük bir ihmal ve iş bilmezlik” dedi.

Cumhuriyet’de yer alan habere göre Kadın sporcular haklarını aramak istediğinde ise erkeklerin de içerisinde olduğu genel klasmanda ilk 3’e girmeleri gerektiği yönünde açıklama yapıldı.

KADIN SPORCULAR GÖRMEZDEN GELİNDİ

Eurosport TV kanalı spikeri de yarışı sunarken duruma tepki göstererek “Sadece genel klasman açarsan kadın-erkek güç farkından erkekler kazanır. Kadınların da bir kategorisi olması gerekiyordu. Neden kadınlar görmezden gelindi? Büyük bir ihmal ve iş bilmezlik” dedi.

Yarışı kadınlarda 3’üncü olarak tamamlayan bisikletçi Sezin Darende, “Yarışmada yaş kategorisinde kupa, genel kategoride ise ilk 3’e girenlere ödül veriliyordu. Ödül töreninde genel klasman erkeklerde 1, 2 ve 3’üncü ödül aldı. Daha sonra yaş kategorilerinde ödüller verildi. Sıra kadınlara geldiğinde ise yaş gruplarına göre kupa verildi ancak genel klasmanda kadınlar ilk 3, hiç açıklanmadı. Ödül konusunu artık bir kenara koyuyoruz ama kadın kategorisinde ismimiz dahi okunmadı” sözleriyle tepki gösterdi.

BU DURUMU SIKLIKLA YAŞIYORUZ

Bu sorunu çoğu kadın sporcunun sıklıkla yaşadığını ifade eden Darende, “Kadınlara kategori açılmaması çok yaygınlaşmaya başladı. Erkeklere bir sürü kategori açılırken kadınlara tek bir kategori açılıyor. Sesimizi çıkarmadıkça da bu yarışlar sadece erkeklerin olduğu bir ortama dönüşüyor. O zaman biz neden giriyoruz bu yarışlara? Biz tamamen eşit şartlarda ya rışmak istiyoruz ve kadınlar adına özür bekliyoruz” diye konuştu.

Yarışmaya katılan bir diğer kadın bisitletçi ise 10 yıldır milli takımda görev alan İpek Öztosun’du. Büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade eden Öztosun şunları kaydetti: “Ben yüzlerce yarışmaya katıldım ve ilk defa böyle bir şeyle karşılaştım. Asıl eşitsizliği yaratan şey kadın ve erkeği aynı klasmanda yarıştırmaktır. Bunlar, kadınlar olarak 2021 yılında yaşamak istemediğimiz şeyler. Hele ki sporda, unutulmak, geri plana atılmak… Kadınları spora teşvik etmek, onları topluma kazandırmak isteniyor güya. Bu yarışta hiçbir kadının ismi geçmedi. Organizasyon hatasını düzeltmek adına geri dönüşte de bulunulmadı. Bir özür dilemek bu kadar zor olmamalıydı. Bu belediyenin ve ekibin bir daha hiçbir yarışmasına katılmayı düşünmüyorum.”

- Advertisment -