Ana SayfaHaberler“Kadınlar çok konuşuyor” diyen eski başkan gitti, yerine kadın başkan geldi

“Kadınlar çok konuşuyor” diyen eski başkan gitti, yerine kadın başkan geldi

Ataerkil Japon toplumu için devrim gibi bir adım. Pandemi yüzünden 2021’e ertelenen Tokyo Yaz Olimpiyatları’nı düzenleyecek komitenin başkanlığına 56 yaşındaki eski sporcu Seiko Hashimoto getirildi. Eski Japonya başbakanı olan Olimpiyat Komitesi’nin önceki başkanı 83 yaşındaki Yoşiro Mori, bir toplantıda “kadınlar çok konuşuyor” deyince büyük tepki almış ve istifa etmek zorunda kalmıştı.

Pandemi yüzünden 2021 yazına ertelenen Tokyo 2020 Olimpiyat Komitesi’nin yeni başkanı belli oldu.

Komitenin, eski başbakan olan 83 yaşındaki başkanı Yoşiro Mori, katıldığı bir çevrim içi toplantıda, “kadınların katıldığı kurulların uzun sürdüğünü” savunarak, “Kadınların kuvvetli rekabet hisleri var. Biri söz almak için el kaldırdığında diğerleri de konuşma ihtiyacı hissediyor” demişti.

Mori burada durmayarak “Birileri bana ‘Eğer kadınların sayısını artırırsak konuşma sürelerini belli bir süreyle sınırlamalıyız. demişti. Aksi takdirde durmuyorlar” diye de sözlerini sürdürmüştü.

83 yaşındaki komite başkanının bu sözleri kadınlardan büyük tepki almıştı.

Mori, “Dikkatsiz bir söylemdi ve üzüntülerimi bildiriyorum. Kadınlara karşı ayrımcılık yapma niyetim yoktu” diyerek özür dilemiş ama 7 yıldır başında olduğu olimpiyat komitesi başkanlığından olimpiyatlar yaklaşmışken istifaya yanaşmamıştı.

Ama artan tepkiler üzerine geçen hafta istifa etti.

Mori’nin yerine düşünülen adaylar da yaşlı erkeklerden oluşuyordu ama kamuoyunun baskıları üzerine olimpiyat komitesinin başına 56 yaşındaki Seiko Hashimoto getirildi. 

Eski sporcu olan Hashimoto, daha önce kadınlar sürat pateni alanında Japonya’yı temsil etmiş ve madalya kazanmıştı.

Hashimoto ilk açıklamasında olimpiyat oyunları için bir cinsiyet eşitliği takımı oluşturacağını açıkladı.

- Advertisment -