Ana SayfaHaberlerKadir Has Üniversitesi’nde mescit önünde “ayakkabılar” tartışması: Akademisyen ifadeye çağrıldı

Kadir Has Üniversitesi’nde mescit önünde “ayakkabılar” tartışması: Akademisyen ifadeye çağrıldı

Kadir Has Üniversitesi’ndeki ibadethanenin önündeki ayakkabılara itiraz eden ve içeriye ayakkabıyla giren akademisyen Zeliha Gizem Sayın ile ibadet eden bir grup öğrenci arasındaki tartışma karakolluk oldu. Tartışma sonrası önce TÜGVA üyeleri açıklama yaptı, ardından Emniyet akademisyen Sayın’ı ifadeye çağırdı. Bir grup öğrenci de akademisyene destek için gösteri yaptı.

Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak görev yapan Zeliha Gizem Sayın ile öğrenciler arasında bir tartışma yaşandı.

Sosyal medyaya düşen videoda namaz kıldıklarını iddia ettikleri odanın önünde ayakkabılarını çıkaran öğrenciler ile aynı odaya ayakkabı ile basan Sayın’ın tartışması yer aldı.

Videoda Sayın, odanın önünde bırakılan ayakkabılardan rahatsızlık duyduğunu belirterek şunları söylüyor:

 “Burası ibadethane, seccadenizin üzerine basmıyorum. Kapımın önünde 18 tane ayakkabı, 48 tane çanta olmaması için burada ayakkabılıklar var. Burası herkesin ibadethanesi, Hristiyanlar da Budistler de burada ibadetlerini gerçekleştirebilir, burası mescit değil. Odamın kapısının önüne ayakkabı bırakamazsın bunun için ayakkabılık var. Okulun kuralları herkes için var, kapıdan çıkınca kokan ayakkabılarınızı görmek zorunda değilim.”

Tartışmayı videoya çeken öğrenci ise cevap olarak şu ifadeleri kullanıyor:

“Kamuya açık alanda ses ve görüntü kaydı alıyorum kendi okulumda. Mahkemede aleyhine delil olarak bu görüntüleri kullanacağım. Bu oda benim seccadem, buraya ayakkabı ile girilemez, kadın ve erkeğin ibadethanesi ayrıdır. Namazın içinde altı farzdan biri temizliği şart koşar. İnsanın namaz kıldığı yerin temiz olması gerekir.”

Bir grup TÜGVA üyesi, olayın ardından Kadir Has Üniversitesi önünde protesto eylemi düzenledi.

Bir grup öğrenci ise hocalarına destek için okul önünde eylem yapıp basın açıklamasını okudu.

Üniversite inceleme başlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı Oktay Saral, X hesabından yaptığı paylaşımda üniversitenin görüntülere dair inceleme başlattığını duyurdu.

Saral, “Müslümanların da ibadet ettiği alana, tüm ikazlara rağmen ayakkabılar ile girmek anca sizin gibi İslamofobiklerin yapacağı bir davranıştır” dedi.

Yaşanan olayların ardından akademisyen Zeliha Gizem Sayın emniyette ifadeye çağrıldı.

- Advertisment -