Ana SayfaHaberlerKafkasya’da barış rüzgarı. Aliyev ve Paşinyan ortak açıklama yaptı: 32 Ermeni, 2...

Kafkasya’da barış rüzgarı. Aliyev ve Paşinyan ortak açıklama yaptı: 32 Ermeni, 2 Azerbaycanlı esir karşılıklı bırakıldı

Ermenistan ve Azerbaycan ortak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada "İki devlet, egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerine saygı temelinde ilişkileri düzenleme ve bir barış anlaşmasına varma niyetlerini bir kez daha teyit etmektedir" ifadelerine yer verildi. İyi niyet adımı olarak Azerbaycan 32 Ermenistan askerini, Ermenistan da iki Azerbaycanlıyı serbest bıraktı. Ermenistan, Azerbaycan'ın gelecek yılki COP29 oturumuna ev sahipliği yapma teklifini desteklediğini ve kendi adaylığını geri çektiğini; Azerbaycan da Ermenistan'ın Doğu Avrupa Grubu COP Bürosu adaylığını desteklediğini duyurdu.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Paşinyan’ın ofisi ile Azerbaycan yönetiminden ortak yazılı açıklama yapıldı.

Azerbaycan 32 Ermeni askerini serbest bırakırken, Ermenistan da iki Azerbaycanlıyı serbest bıraktı. İki ülkeden yapılan ortak açıklamada güven inşasına yönelik diğer “somut adımlar” da sıralandı. Ortak açıklamada, her iki tarafın da tutukluların serbest bırakılmasını “insani değerlerin rehberliğinde ve iyi niyetin bir tezahürü” olarak gördüğü belirtildi. Serbest bırakılan askerlerin isimleri henüz açıklanmadı.

Uzun zamandır beklenen barışın sağlanması için tarihi bir fırsat olduğu belirtilen açıklamada “İki devlet, egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerine saygı temelinde ilişkileri düzenleme ve bir barış anlaşmasına varma niyetlerini bir kez daha teyit etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Bir başka iyi niyet jesti olarak Ermenistan, Azerbaycan’ın gelecek yılki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı (COP29) Oturumuna ev sahipliği yapma teklifini desteklediğini ve kendi adaylığını geri çektiğini ifade etti.

İki ülke, sözleşmenin Doğu Avrupa Grubu’nda yer alan diğer devletlerin de Azerbaycan’ın ev sahipliği teklifini destekleyeceğini umuyor.

Azerbaycan da Ermenistan’ın Doğu Avrupa Grubu COP Bürosu üyeliği adaylığını desteklediğini ifade etti.

Açıklamada, Ermenistan ve Azerbaycan’ın daha fazla güven arttırıcı önlemin uygulanması konusundaki görüşmelerine devam edeceği belirtildi. Ayrıca uluslararası topluma, iki devlet arasında karşılıklı güvenin tesis edilmesine katkıda bulunacak ve tüm Güney Kafkasya üzerinde olumlu bir etki yaratacak olan çabalarını destekleme çağrısında bulundular.

Azerbaycan ve Ermenistan, Bakü’nün Eylül ayında Dağlık Karabağ bölgesi üzerinde kontrolü yeniden ele geçirmesinden bu yana resmi bir barış anlaşması için ön adımlar atıyor.

- Advertisment -