Ana SayfaHaberlerDünyaKamboçya’da demokrasi şöleni: Muhalefet partilerini kapattı, %82 oyla seçimi kazandı, 3 hafta...

Kamboçya’da demokrasi şöleni: Muhalefet partilerini kapattı, %82 oyla seçimi kazandı, 3 hafta sonra oğluna devredeceğini açıkladı

Kamboçya’da Pazar günü düzenlenen seçimlerde 54 senedir ülkeyi demir yumrukla yöneten Kamboçya Halk Partisi %82 oyla meclisteki 125 sandalyenin 120’sini kazandı. Muhalefet partilerin terör örgütü ilan edilip seçimlere girmesinin yasaklandığı, tepki oyu vermek için pusula yırtan seçmenlerin cezalandırıldığı seçimleri kazanan Başbakan Hun Sen, seçim zaferinden hemen sonra başbakanlık görevini büyük oğlu ve ordu komutanı General Hun Manet’e devredeceğini açıkladı.

54 senedir tek parti yönetimiyle idare edilen Kamboçya’da Pazar günü düzenlenen genel seçimlerde Kamboçya Halk Partisi %82 oyla meclis çoğunluğunu kazandı. Kamboçya rejimi, 2013’te %44 oy alan muhalefet partisini “terör örgütü” ilan ederek kapatmış, 2022 yerel seçimlerinde %20 oy alarak büyük bir başarı elde eden yeni muhalefet partisi Mumışığı Partisi’ni de eksik belge verdiği gerekçesiyle seçimlere sokmamıştı. Bu nedenle de 2023 genel seçimlerinde muhalefet temsil edilmeden halk sandığa gitmişti. Seçim sonucunda Kamboçya Parlamentosu’nda bulunan 125 sandalyenin 120’sini Kamboçya Halk Partisi, 5’ini ise iktidar partisine sadık olan kukla bir muhalefet partisi kazandı.

Seçmenlerin pusulaları yırtarak tepki oyu vermesini engellemek için de pusulaları yırtan seçmenlerin cezalandırılacağı açıklanmıştı.

%82 oyla seçimleri kazanan Başbakan Hun Sen, seçim zaferinin hemen ardından 3 hafta içerisinde başbakanlık görevini Kamboçya ordusunda general olarak görev yapan en büyük oğlu 45 yaşındaki Hun Manet’e devredeceğini açıkladı.

Hun Manet, generallik görevini bırakarak Ağustos ayında yeni bir kabine kuracak ve Kamboçya başbakanlığı görevini üstlenecek.

- Advertisment -