Ana SayfaHaberlerDünyaKanada’da 751 çocuğun daha ceset kalıntıları ortaya çıktı

Kanada’da 751 çocuğun daha ceset kalıntıları ortaya çıktı

Kanada'da yerli çocuklarını asimile etmek için 20. yüzyıl boyunca açık kalan yatılı okullardan biri olan Marieval Yatılı Kilise Okulu’nun bahçesinde 751 çocuğa ait ceset kalıntıları bulundu. 28 Mayıs‘ta da Kamloops Yatılı Kilise Okulu’nda 215 çocuğa ait ceset kalıntısı bulunmuştu. 1970’lerde kapatılan yatılı okulları 139’unda kazılar sürüyor. Kanada Başbakanı Justin Trudeau “Tarihi yanlışları düzeltmek için çalışmaya kararlarıyız” dedi.

Kanada yerlilerinin çatı kuruluşu olan Egemen Yerli İlk Milletler Federasyonu (FSIN) ile Cowessess First Nation kurumu eski Marieval Yatılı Kilise Okulu’nun sahasında resmi kayıtlarda olmayan 751 çocuk mezarı keşfedildiğini açıkladı.

Cowessess Şefi Cadmus Delorme ve FSIN Şefi Bobby Cameron yaptıkları ortak açıklamada, net bir sayıya ulaşmak için çalışmaların devam ettiğini ancak bölgedeki mezarların Kanada’da bugüne kadar bulunanların en büyüğü olduğunu belirttiler.

Kanada resmi kayıtlarına göre Marieval Yerli Yatılı Kilise Okulu 1899’dan 1997’ye kadar eyaletin başkenti Regina’nın yaklaşık 140 kilometre doğusunda, Cowessess yerlilerinin olduğu bölgede faaliyet gösterdi.

28 Mayıs’ta 215 çocuğa ait ceset kalıntıları ortaya çıkmıştı

British Columbia eyaletinin Kamloops kentindeki yatılı kilise okulunun bahçesinde 28 Mayıs’ta 215 çocuğa ait ceset kalıntılarının olduğu kayıt dışı mezarların bulunması üzerine, ülke genelindeki 139 okulda yüzeyden yere nüfuz eden radar taramalarıyla başlatılan aramalarda yeni mezarlar keşfedilmişti.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, yeni toplu mezarın bulunması üzerine Kanadalı yerlilerin şeflerini aradı, korkunç olay karşısında bütün Kanadalıların onlarla birlikte olduğunu söyledi:

“Bu tarihi yanlışları düzeltmek ve uzlaşmayı somut, anlamlı ve kalıcı yollarla ilerletmek için gerçek bir ortaklık içinde birlikte çalışmaya kararlıyız.”

Kanada tarihinin karanlık sayfaları:  1880’den 1996’ya…

Yatılı okulların amacı Kanada’nın yerli halklarının çocuklarını ‘medenileştirmek’ti.

1930’lu yıllara değin ülkedeki her üç yerli çocuktan birinin yolu bu okullardan geçmişti. Asimilasyon dışında okullarda dayak, cinsel taciz ve tecavüz vakaları yaşanmıştı. Bir yüzyıl boyunca bu okullarda 3200 ile 6000 arasında çocuğun öldüğü tahmin ediliyor.

2008’de Kanada Parlamentosu’nda yapılan bir törende Kanada Başbakan’ı törene davet edilen okul mezunları ve yerli liderlerden devlet adına özür diledi.

2010’da kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu okullarda yaşanan ölümler ve insan hakları ihlallerini incelemeye başladı.

- Advertisment -