Ana SayfaHaberlerDünyaKanada’da mahkeme 'başparmak yukarı' emojisini sözleşme onayı kabul etti: “82.000 dolar borcunuz...

Kanada’da mahkeme ‘başparmak yukarı’ emojisini sözleşme onayı kabul etti: “82.000 dolar borcunuz var”

Kanadalı bir çiftçi, bir mesajda "başparmak yukarı" emojisi kullandıktan sonra sözleşmeyi ihlal ettiği için 82.000 dolar borçlu çıktı. Bu emojilerle ilgili verilmiş ilk mahkeme kararlarından biri. Çiftçi’nin avukatı mahkemeye sordu: 👊 emojisi ne anlama geliyor veya 🤝 emojisi ne anlama geliyor? Bu mahkeme 👍 emojisinin imza yerine geçebileceğine karar verirse mahkemelerin önü davayla dolar.”

Mart 2021’de Saskatchewan King’s Bench’ten gelen mahkeme belgelerine göre, South West Terminal, Ltd. ile tahıl alıcıları, o yılın Ekim, Kasım veya Aralık aylarında teslim edilmek üzere kile başına 17 dolara keten satın almak isteyen tahıl tedarikçilerine bir kısa mesaj gönderdi. Çiftçiler Bob ve Chris Achter ile yapılan telefon görüşmelerinin ardından SWT, Chris Achter’in SWT’ye kile başına 17 dolardan 86 metrik ton keten satması ve keteni Kasım ayında teslim etmesi için bir sözleşme hazırladı.

SWT temsilcisi sözleşmeyi mürekkeple imzaladı ve ardından sözleşmenin bir fotoğrafını cep telefonuyla Chris Achter’a “Lütfen keten sözleşmesini onaylayın” mesajıyla birlikte gönderdi.

Belgelere göre, Achter bir “başparmak yukarı” emojisi ile yanıt verdi.

Belgelere göre Achter, Kasım 2021’de keteni hiç teslim etmedi. Kasım ayına gelindiğinde keten fiyatı kile başına 41 dolardı.

SWT temsilcisi mahkeme belgelerinde Achter ile mesaj yoluyla en az dört sözleşme daha yaptığını söyledi. Bu seferki tek farkın Achter’in “tamam”, “evet” veya “iyi görünüyor” yerine “başparmak yukarı” emojisiyle yanıt vermesi olduğunu söyledi.

Achter, “Başparmak yukarı emojisi sadece Flax sözleşmesini aldığımı doğruladı. Bu, Flax Sözleşmesinin şartlarını kabul ettiğime dair bir onay değildi. Flax Sözleşmesinin tüm hüküm ve koşulları bana gönderilmedi ve sözleşmenin tamamının incelemem ve imzalamam için faks veya e-posta yoluyla gönderileceğini anladım. Bay Mikleborough bana düzenli olarak mesaj attı ve mesajların çoğu gayri resmiydi.”

Achter’in avukatı mahkemede dikkat çekici bir savunma yaptı:

“Basit bir 👍 emojisinin kimlik ve kabul anlamına gelmesine izin vermek, çeşitli farklı emojilerin ne anlama geldiğine dair yorumlar isteyen her türlü davaya izin vermenin yolunu açar. Örneğin bir 👊 emojisi ne anlama geliyor veya bir 🤝 emojisi ne anlama geliyor gibi. Bu mahkeme 👍 emojisinin imza yerine geçebileceğine karar verirse mahkemelerin önü davayla dolar.”

Ama yargıç ikna olmadı. Anlaşmanın “en azından sözlü olarak yapılmış” gibi göründüğüne karar verdi: 

“Chris’in daha önce yaptığı gibi sözleşmeyi onayladığına ya da kabul ettiğine dair olasılıklar dengesi beni tatmin etti ancak bu kez bir 👍 emojisi kullandı. Bana göre, tüm koşullar göz önünde bulundurulduğunda, bu keten sözleşmesinin onaylanması anlamına geliyordu, sadece sözleşmeyi aldığını ve üzerinde düşüneceğini değil. Benim görüşüme göre, tüm arka planı bilen makul bir seyirci, tarafların tıpkı diğer birçok olayda yaptıkları gibi, bir fikir birliğine vardıklarını objektif olarak anlayacaktır.”

Yargıç, Achter’in keteni teslim etmediği için SWT’ye 82,000 $ artı faiz ve masrafları borçlu olduğuna karar verdi.

- Advertisment -