Ana SayfaHaberlerDünyaKanada’da sahte yerlilere önlem: pozitif ayrımcılıktan yararlanmak için yerli olduğunu beyan edenlerden...

Kanada’da sahte yerlilere önlem: pozitif ayrımcılıktan yararlanmak için yerli olduğunu beyan edenlerden kanıt istenecek

Kanada’da son yıllarda, Kanada yerlisi olduğunu söyleyerek maddi imkânlardan, burslardan veya üniversite kontenjanlarından faydalanan beyazların sayısının artması üzerine özel önlemler alındı. Artık önde gelen üniversiteler, yerli olduğunu söyleyenlerden bunu kanıtlamalarını isteyecek, beyan yeterli sayılmayacak.

Kanada’da medyanın ve yerli hakları örgütlerinin yaptığı araştırmalar, bazı akademisyenlerin ve yargıçların özel kontenjanlardan, burslardan yararlanmak için Kanada yerlisi olduklarını söylediklerini, gerçekte ise olmadıklarını ortaya çıkardı.

Queen’s Üniversitesi’nde altı çalışanın, Saskatchewan Üniversitesi’nde bir tıp profesörünün, Mary Turpel-Lanford adlı bir yargıç ve hukuk akademisyenin Avrupa göçmeni olmalarına rağmen yerli olduklarını beyan ederek işe girmelerinin ortaya çıkması, özellikle Kanada yerlileri arasında büyük bir tepki yarattı.

Mary Turpel-Lanford.

Kanada yerli haklarının önde gelen savunucularından biri olan Mary Turpel-Lanford iddialar üzerine babasının yerli olduğunu söyledi, fakat önde gelen Kanadalı medya kurumlarından CBC’in babasının da Avrupa kökenli olduğu iddiasını yanıtlamadı, herhangi bir kanıt ortaya koymadı.

Bu tür vakaların artması nedeniyle Kanada’daki çoğu üniversite yerli sayılmak için beyanın yeterli olmadığına karar verdi ve somut kanıt talep etmeye başladı.

- Advertisment -