Ana SayfaHaberlerKansas halkı referandumda kürtaj yasağına ‘hayır’ dedi

Kansas halkı referandumda kürtaj yasağına ‘hayır’ dedi

ABD’nin Kansas eyaletinde düzenlenen referandumda, eyalet anayasasında yer alan kürtaj hakkını koruyan hükümlerin kaldırılmasına ilişkin teklif oylandı. Referanduma katılanların %58.8’i teklif aleyhine oy kullandı ve kürtaj hakkının eyalet anayasası tarafından korunmasını onayladı. Kansas, Cumhuriyetçilerin güçlü olduğu ve Trump’ın 2020 seçimlerinde %56 oy aldığı muhafazakâr bir eyalet.

ABD Yüksek Mahkemesi’nin eyaletlerin kürtajı yasaklamasına imkân veren kararının ardından ABD’de kürtaj konusu ilk kez halkın oyuna sunuldu. Kansas eyaletinde düzenlenen referandumda halkın %58.8’i kürtaj hakkının eyalet anayasası düzeyinde korunması lehinde oy kullandı ve kürtaj hakkına sahip çıktı. Referandum sonucu, kampanya için 12 milyon dolar harcayan Cumhuriyetçiler için bir seçim hezimeti olarak değerlendiriliyor. Trump’ın 2020 seçimlerinde %56 oy aldığı ve Cumhuriyetçilerin rahat seçim kazandığı bir eyalet olan Kansas’ta referanduma katılım  %36 oldu; bu, eyalet ortalamasının üstünde yüksek bir katılıma işaret ediyor.

ABD Başkanı Biden da sosyal medyadan yayımladığı mesajla referandum sonucunu kutladı: “Bu gece Kansaslılar seslerini kadınların seçme ve üreme sağlık hizmetlerine erişim hakları için yükseltti.”

- Advertisment -