Ana SayfaHaberlerEkonomiKara Salı dünya basınında

Kara Salı dünya basınında

Doların Türk lirası karşısındaki tarihi rekoru dünya basınında geniş yer aldı.

Wall Street Journal, Türk lirasının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz indirimlerini savunmasının ardından düştüğünü öne çıkardı, spotunda “Başkanın yüksek faiz oranlarının enflasyonu dizginlemediğini tekrarlamasının ardından para birimi %18’e kadar düştü” ifadesini kullandı. Gazete, Erdoğan’ın sözleri sonrası yatırımcıların Aralık ayında bir faiz indirimi daha beklediğini yazdı.

https://www.wsj.com/articles/turkish-lira-tumbles-after-erdogan-defends-rate-cuts-11637665474?mod=Searchresults_pos2&page=1

The Guardian, “Türk Lirası, Erdoğan’ın faiz indirimi konusunda ısrar etmesinden sonra yeni bir düşüş yaşadı” başlığıyla verdiği haberde, Erdoğan’ın politikalarını “ekonomik bağımsızlık savaşı” olarak tanımladığını yazdı.

Erdoğan’ın faizi enflasyonun sebebi olarak gösteren konuşmalarını hatırlatan The Guardian, “Yatırımcılar, alışılmışın dışındaki ekonomi yönetiminin enflasyonu Ekim ayında kaydedilen %20 seviyesinin de üzerine çıkaracağı endişesiyle kaçarak Türk lirasını dolar karşısında 12,6’ya düşürdü” diye yazdı.

https://www.theguardian.com/world/2021/nov/23/turkish-lira-sinks-to-fresh-low-after-erdogan-insists-on-interest-rate-cuts?utm_term=Autofeed&CMP=twt_b-gdnnews&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1637692592

Reuters, TL’nin son 11 gündeki değer kaybının 1999’dan beri en büyük düşüş olduğunu hatırlatarak, TL’nin bu sene dünyada en çok değer kaybeden para birimi olduğuna yer verdi. Erdoğan’ın “ekonomik bağımsızlık savaşı” söyleminin vurgulandığı haberde, görevden alınan Merkez Bankası yöneticisi Semih Tümen’in eski politikalara dönme çağrısı yaptığı da yer aldı.

https://www.reuters.com/world/middle-east/turkish-lira-drifts-off-record-low-erdogan-defends-policy-rate-2021-11-23/

Independent Türkçe’nin aktardığına göre; Fransız haber ajansı AFP, 2018’de Rahip Andrew Brunson’ın tutuklanmasından sonra dönemin ABD Başkanı Donald Trump’la yaşanan anlaşmazlık sonucu çıkan döviz kriziyle bugünkü kriz arasında benzerlik kurdu.

Türkiye’nin o tarihten bu yana yaşanan en kötü döviz kriziyle karşı karşıya olduğunu yazan AFP, ekonomideki sıkıntıların 2023 seçimlerinde Erdoğan’ın başını ağrıtabileceğini öne sürdü.

- Advertisment -