Ana SayfaHaberlerKaradeniz ısınıyor: Rusya-ABD-Türkiye üçgeninde dört kritik adım

Karadeniz ısınıyor: Rusya-ABD-Türkiye üçgeninde dört kritik adım

Rus ayrılıkçıların işgali altındaki Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’ta Rusya-Ukrayna arasında gerilim yükselirken ABD’nin iki savaş gemisinin Karadeniz’e açılmak için yola çıktığı açıkladı. Gemilerin geçişine Türkiye’den de izin çıktı. Erdoğan’la görüşen Putin ise Montrö Anlaşması’nın korunmasının önemini hatırlattı. Ukrayna lideri Zelenski bugün Ankara’da olacak. Zelenski’nin ziyareti öncesi Rusya’dan Türkiye’ye uyarı gibi bir hamle daha geldi: Artan koronavirüs vakaları yüzünden Rus turistlerin Türkiye’ye uçuşlarının durdurulması gündemde.

Donbass’ta ateşkesin bitmesinin ardından Rusya’nın Ukrayna sınırına yaptığı yoğun askeri sevkiyat sürüyor.

Ukrayna ordusu da teyakkuza geçmiş durumda. Bölgede tansiyon yükselirken CNN, ABD Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre ABD Donanması’na ait iki fırkateyn Karadenize’e açılmak için yola çıktı. Montrö Anlaşması’na göre Karadeniz’de kıyısı olmayan ülkelere ait savaş gemilerinin Boğazlardan geçişi için 14 gün önceden Türkiye’ye bildirim yapılması gerekiyor. Türkiye’nin iki Amerika gemisinin geçişine izin verdiği öğrenildi.

Bu haberin duyulmasından sonra Rusya Devlet Başkanı Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Görüşmeyle ilgili Rusya resmi ajansı TASS’ın yaptığı haberde Putin, Erdoğan’a “Kanal İstanbul inşaatı planları düşünülürken, 1936 Montrö Anlaşması’nın korunmasının ve Karadeniz boğazlar rejiminin bölgesel güvenlik ve istikrar için önemi vurgulandı.”

Karadeniz’de Ukrayna ve Rusya arasında tansiyon yükselirken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, bugün Ankara’ya geliyor. Zelenski’nin Türkiye’den silahlı İHA almak istediği iddia ediliyor.

Zelenski’nin ziyareti öncesi Rusya’nın Türkiye’ye karşı son bir hamle daha geldi.  VTimes adlı site, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Rus tüketici hakları kurumu Rospotrebnadzor’un temsilcileriyle yaptığı görüşmede Türkiye’de artan koronavirüs sayıları yüzünden Rus turistlerin Türkiye’ye gidişlerinin de durdurulabileceğinin konuşulduğunu yazdı. Siteye göre henüz son karar verilmedi.

- Advertisment -