Ana SayfaHaberlerDünyaKaşıkçı cinayeti raporu Biden ile ABD basını arasındaki uyumu bozdu

Kaşıkçı cinayeti raporu Biden ile ABD basını arasındaki uyumu bozdu

Biden, göreve geldiği takdirde ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü’nün (DNI) 2018’de hazırladığı Cemal Kaşıkçı cinayeti raporunu açıklayacağını duyurmuştu. Yeni ABD başkanı sözünde durdu ama raporda açıkça suçlanan Prens Selman’ın yaptırım dışında tutulması Trump’a karşı Biden’ı destekleyen ABD basınının sert eleştirilerine neden oldu.

DNI raporunda Cemal Kaşıkçı cinayetine onay ve hatta talimat verdiği açıkça ifade edilen Prens Muhammed bin Selman’ın, ABD’nin açıkladığı yaptırım uygulanacak Suudi yetkililer listesinin dışında tutulması, başta Kaşıkçı’nın da yazarları arasında olduğu Washington Post (WP) olmak üzere ABD’nin önde gelen gazete ve televizyonlarının sert eleştirilerine neden oluyor.  

Bu çerçevede son tepki gazetenin üst yöneticisi, yayıncı Fred Ryan’dan geldi. Ryan bugünkü (2 Mart) WP’da yer alan makalesinde, Biden’ın 3 Kasım 2020 başkanlık seçimi vaatlerinden birisinin Kaşıkçı cinayeti sorumlularının hesap vereceği sözü olduğu, ancak bu sözünü yerine getirmede başarısız kaldığı belirtildi.

Haber7.com’da yer alan haberde, makaleden şu cümlelere yer veriliyor:

“Önceki yönetimin ticari hesaplamalarından ziyade Amerikan değerlerinin bir kez daha savunulacağını ümit eden Amerikalı seçmenler, Biden’ın, ABD’yi insan hakları savunucusu olarak yeniden kuracağına ve kişisel ilişkilere veya stratejik ihtiyaçlara dayalı istisnalara izin vermeyeceğine dair sözlerine inandı.

“Görünüşe göre Biden yönetimi altında, ABD’nin geçici olarak stratejik önem atfettiği despotlara ‘bir cinayetten’ dolayı geçiş izni verilebilir. (…) Başka bir ülkeden hesap verilebilirlik talep ederken bir diğerini görmezden gelirsek nasıl güvenilir bir insan hakları savunucusu olabiliriz? (…) Bin Selman’ın, acımasız davranışının sonucundan kaçması sadece onun elini güçlendirmeyecek, diğer zorbalara da cesaret verecektir.

“Bölgesel istikrara giderek artan bir tehdit oluşturan bir liderin desteğini kazanmak için zayıflık göstermenin ve insan hakları konusunda teslim olmanın zamanı değil. Aksine, dünyaya Amerikan değerlerine sahip çıkmanın ticari ve diplomatik kısa vadeli fırsatlardan daha önemli olduğunu göstermenin ve Cemal için adalet getirmenin tam zamanı.”

Raporun yayımlanmasından kısa süre sonra ABD Dışişleri ve Hazine bakanlıklarının, aralarında üst düzey isimlerin de bulunduğu 76 Suudi Arabistanlı yetkiliye cinayete karıştıkları gerekçesiyle vize kısıtlaması getirdiği halde Muhammed bin Selman’ın  bundan muaf tutulması başka yayın kuruluşlarının da tepkisini çekmişti.

CNN: “Biden sözünde durmadı”

ABD yayın kuruluşu CNN, “Biden, üst düzey Suudi isimleri cezalandıracağına dair söz vermişti ama Veliaht Prense ceza vermedi” başlığıyla Biden yönetimini eleştirdi.

Haberde, Biden’ın seçim kampanyası sürecinde Kaşıkçı cinayetinin sorumlularından hesap sorulması için söz verdiği hatırlatılarak, “Biden’ın yaptığı hesap, Muhammed bin Selman’ı cezalandırmaktan geri durmak konusunda Trump yönetiminin verdiği karara benziyor” denildi.

New York Times: “İlişkilerin zarar göreceği korkusuyla…”

Ülkenin önde gelen gazetelerinden New York Times da “Biden, ilişkilerin zarar göreceği korkusuyla Kaşıkçı cinayeti konusunda Suud Veliaht Prensini cezalandırmayacak” başlıklı bir haber yayımladı.

Biden yönetiminin Veliaht Prense bir yaptırım uygulama gibi gündeminin olmadığına işaret edilen haberde, “Biden yönetimin bu kararı, insan hakları savunucularını ve Trump yönetimi döneminde Muhammed bin Selman’dan hesap sorulmadığı için yakınan Demokrat Parti’yi hayal kırıklığına uğratacak” ifadesi kullanıldı.

- Advertisment -