Ana SayfaHaberlerKavala için ‘tutukluluğa devam’ kararına şerh: Sanığın durumuna ölçülü olmayan tutukluluk

Kavala için ‘tutukluluğa devam’ kararına şerh: Sanığın durumuna ölçülü olmayan tutukluluk

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Kavala için “tutukluluğa devam” dedi. Üye hâkim karara şerh düştü: “Tutuklulukta istenilen amaca adli kontrol tedbirlerinin uygulanması ile ulaşılabileceği değerlendirilerek sanığın durumuna göre ölçülü olmayan tutukluluğunun devamı yönündeki çoğunluğun görüşüne katılmayarak, sanığa uygulanacak ölçülü bir veya birkaç adli kontrol tedbiri ile tahliyesi görüşü ve kanaatindeyim.”

Dört yılı aşkın süredir tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluk durumunu değerlendiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, oy çokluğuyla tutukluluğun devamına karar verdi.

Karşı oy kullanan hâkim şu şerhi düştü:

“Sanığın savunmasının alınmış olması, delillerin toplanmış olması, dosya kapsamı, delil durumu, dosyanın geldiği aşama, bu aşamadan sonra sanığın delil karartma ihtimalinin olmaması, sanığın tutuklulukta geçirdiği süre, tutukluluğun bir tedbir oluşu, tutuklulukta istenilen amaca 5271 sayılı CMK’nın 109. Maddesinde belirlenen adli kontrol tedbirlerinden bir veya bir kaçının uygulanması ile ulaşılabileceği değerlendirilerek sanığın durumuna göre ölçülü olmayan tutukluluğunun devamı yönündeki çoğunluğun görüşüne katılmayarak, sanığa uygulanacak ölçülü bir veya bir kaç adli kontrol tedbiri ile tahliyesi görüşü ve kanaatindeyim.”

Gözler 17 Ocak’taki duruşmaya çevrildi

Mahkemenin bugünkü değerlendirmesi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Türkiye hakkında Kavala dosyasından verdiği ihlal prosedürü kararından sonraki ilk tutukluluk değerlendirmesiydi.

Şimdi gözler Kavala’nın tutuklu bulunduğu davanın 17 Ocak’ta görülecek duruşmasına çevrildi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’ye AİHM’nin Kavala için verdiği tahliye kararını nasıl uygulayacağını belirtmesi için 19 Ocak’a kadar süre vermişti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ihlal prosedürüne ilişkin kararını, Türkiye’nin Kavala’nın tahliyesine ilişkin AİHM kararını uygulamaması nedeniyle almıştı.

- Advertisment -