Ekonomik ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM), iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluğunun uluslararası yankılarını inceleyen, “Osman Kavala ve Uluslararası Kamuoyu” başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda Kavala’nın tutukluluğuyla ilgili uluslararası medya kuruluşlarında çıkan haberlerle resmî kurumlar, insan hakları oluşumları ve düşünce kuruluşlarından gelen uluslararası nitelikli açıklamalar yer alıyor.
Raporda yer alan bilgilere göre, uluslararası basında Kavala’nın tutukluluğuyla ilgili toplam 1732 yayın yapıldı. Yoğunluk Batı ülkelerinden yapılan yayınlarda olsa da, 42 farklı ülkeden 143 farklı basın kuruluşunda Kavala’nın tutukluluğuyla ilgili içerikler yer aldı.
Kavala davası hakkında en çok yayın yapılan ülkeler sıralamasında, 558 yayınla Almanya birinci sırada.
Kaynak: https://datawrapper.dwcdn.net/hU2Go/2/
Kavala’nın tutukluluğu, Türkiye destekçilerini zora soktu
Kavala’nın tutukluluğuna tepki gösteren kampanyalara destek verenler arasında, daha önce Türkiye lehine tutumlar almış kamuoyu önderlerinin de yer aldığı belirtilen raporda şu ifadeler yer alıyor:
“Yurtdışı kamuoyu ile ilgili bir diğer boyut da Osman Kavala davasında hukuk devleti normlarından uzaklaşıldığına dair oluşan algının, geleneksel olarak Türkiye’nin dostu bilinen, zor meselelerde ülkemize destek olmuş, Batı kamuoyunda etki sahibi kamuoyu önderi niteliğindeki kişilerin de eleştirel bir tavra sahip olmaları vakıasıdır.”
Raporda yer alan, geçmişte Türkiye’ye uluslararası platformlarda çeşitli konularda destek vermiş siyasetçi ve akademisyenler ile faaliyetleri şöyle anlatılıyor:
Martti Ahtisaari: Finlandiya eski cumhurbaşkanı ve Nobel barış ödülü sahibi. 2004’te Bağımsız Türkiye Komisyonu’nu kurdu; Komisyon 2004, 2009 ve 2014’te üç kere altı dilde rapor yayımlayarak Türkiye’nin AB üyeliğine şimdiye kadarki en güçlü desteği verdi. Ekim 2017’de Kavala’nın gözaltına alınmasından hemen sonra “Sayın Cumhurbaşkanı”na mektup yazan Ahtisaari, işimizi çok zorlaştırıyorsunuz dedi.
Carl Bildt: İsveç eski başbakanı ve dışişleri bakanı. Resmi görevi sırasında Türkiye’nin AB üyeliğine büyük destek verdi. Kavala gözaltına alındıktan hemen sonra Financial Times’da bir mektup yayınlayarak bu kararı eleştirdi. Mektupta “FETÖ konusunda bizi ilk uyaranlardan birisini Gülenci diye suçluyorsunuz” saptamasında bulundu. AİHM kararı sonrası Financial Times’a tekrar mektup yazıp, Türkiye bu inadıyla bütün dostlarını kaybetti dedi. AİHM kararına uyulmayınca da Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’ne ve Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı’na başka bir mektup yazıp “Türkiye’nin niyeti konusunda herhangi bir muğlaklık yok. Mesele sizin ne işe yaradığınız. Bu meselenin unutulmasına izin vermeyeceğimizden emin olabilirsiniz” dedi.
Jean-François Bayard: FASOPO kurucusu, SciencesPo eski Dekanı. 2003-2004’te Paris’te Türkiye konulu çok sayıda etkinlik düzenledi. İnsanlığa karşı suç işlemiş kabulk edilen Abdullah Öcalan’a destek veren İtalya’yı, GKRY’yı ve Yunanistan’ı eleştiren TESEV raporunu sahiplendi. Osman Kavala’ya destek olmak adına Silivri’deki karar duruşması için Fransa’dan geldi. Halihazırda Türkiye’den gelen resmi davetlere katılmama kararı aldı.
Şeyla Benhabib: Amerika’nın önemli siyaset bilimcilerinden. Abdullah Öcalan’a Batılı ülkeler tarafından verilen desteği eleştiren TESEV raporunu savunanlardan. “Free Osman Kavala” pankartıyla Yale Üniversitesinde fotoğraf çektirip yayınlamakta.
Hélène Flautre: AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanlığı yapmış olan Flautre, Sarkozy ve Hollande yönetimlerinin Türkiye politikalarını eleştirmişti. Osman Kavala’ya ise açık destek mektubu yazdı.