Ana SayfaDış HaberKazakistan Cumhurbaşkanı: "Yaptırımlara karşı Rusya'nın yanında değiliz"

Kazakistan Cumhurbaşkanı: “Yaptırımlara karşı Rusya’nın yanında değiliz”

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Perşembe günü Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin'de görüştükten sonra konuştu: "Kazakistan hükümeti, Rusya’ya karşı yaptırımların yanında olacağını açıkça ifade etmektedir.” Tokayev, uygulanan yaptırımları ihlal ederek Rusya'nın ürün tedarik etmesine yardımcı olmakla suçlanıyordu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Batı ülkelerinin Ukrayna Savaşı nedeniyle uyguladığı yaptırımlar konusunda Rusya’ya yardım etmeyeceğini açıkladı. Batı dünyası, Rusya’nın halen Orta Asya ülkeleri üzerinden ürün tedarik ettiğini düşünüyor.

Tokayev, Perşembe günü Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin’de yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Kazakistan hükümeti, yaptırımların yanında olacağını açıkça ifade etmektedir” ifadesini kullandı.

Tokayev, uygulanan yaptırımları ihlal ederek Rusya’nın ürün tedarik etmesine yardımcı olmakla suçlanıyordu.

Rusya ile arasında 7.500 kilometrelik bir sınır olan Kazakistan, Moskova’nın ekonomik ve askeri alanda yakın bir müttefiki olmasına rağmen, Ukrayna’da işgal altında olan bölgeleri Rusya’nın bir parçası olarak tanımıyor.

Tokayev, Moskova’nın herhangi bir toprak talebinden korkmadığını da söyledi:

“Kazakistan ile Rusya arasında belirlenen sınır her iki ülkenin parlamentoları tarafından onaylandı. Bu nedenle Rusya’nın toprak iddiaları konusunda hiçbir endişemiz yok.”

Şu an bir grup Kazak vatandaşı, başta ülkenin kuzeyinde olmak üzere Rusya yanlısı ayrılıkçı faaliyetler yürüttükleri suçlamasıyla yargılanıyor.

Scholz’un bugün yapılacak ortak görüşmelerde Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan liderleriyle birlikte Tokayev’i de ağırlayacak.

- Advertisment -