Ana SayfaHaberlerDünyaKazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’ın adı yeniden Astana oluyor: Nursultan Nazarbayev’in izleri siliniyor

Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’ın adı yeniden Astana oluyor: Nursultan Nazarbayev’in izleri siliniyor

Nursultan Nazarbayev’in 28 yıldır sürdürdüğü Kazakistan cumhurbaşkanlığından 2019’daki istifası sonrası göreve başlayan yeni Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev, başkent Astana’nın adını “Nur-Sultan” olarak değiştirmişti. Bugün aynı Tokayev başkentin adının yeniden Astana olması için kolları sıvadı. Tokayev, 2022’nin ilk günlerinde Kazakistan’da başlayan toplumsal hareketlilik sonrasında devlet içindeki Nazarbayev’e yakın kadroları tasfiye etmişti.

Kazakistan Parlamentosu’nun alt kanadı Meclis ile üst kanadı Senato’nun ortak oturumunda, ülkenin temel kanunu olan Anayasa’nın bazı maddelerinde yapılacak düzenlemeleri öngören yasa tasarısı kabul edildi.

Buna göre, başkent Nur-Sultan’ın ismi yeniden Astana olarak değişecek.

28 yıl boyunca Kazakistan’ın cumhurbaşkanlığını yapan Nursultan Nazarbayev’in 2019’da çekilmesi üzerine Astana olan başkentin adı Nur-Sultan olarak değiştirilmişti.

Yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev’in imzalamasının ardından yürürlüğe girecek.

Nur-Sultan adını ilk öneren Tokayev’di

Kazakistan’da bir grup parlamenter Nur-Sultan adının halk tarafından benimsenmediği gerekçesiyle kente eski adı Astana’nın adının verilmesini önermişti.

Nur-Sultan.

Tokayev, 12 Eylül’de Anayasa Konseyi’ne başvurarak parlamenterlerin söz konusu önerisinin Anayasa’ya uygunluğunu teyit etmiş ve olumlu cevap almıştı.

Nazarbayev’in 19 Mart 2019’daki istifasından bir gün sonra, başkentin adının Nur-Sultan olmasını ilk öneren de Tokayev’di.

Tokayev, bu önerisini birçok protesto ve imza kampanyalarına rağmen uygulamaya koymuştu.

Nazarbayev’in ailesi ve yakınlarına tasfiye

Kazakistan’da 2022’nin ilk günlerinde benzin fiyatlarındaki artışa karşı başlayan protestolar hızla büyüyerek hükümeti ve Cumhurbaşkanlığı’ndan istifa etse de Kazakistan Güvenlik Konseyi Başkanı sıfatıyla hâlâ devletteki güçlü pozisyonunu sürdüren Nazarbayev’i istifaya çağıran toplumsal bir harekete dönüştü.

Tokayev, olayların devam ettiği günlerde Nazarbayev’in Güvenlik Konseyi Başkanlığı’ndan ayrıldığını duyurmuştu.

Protestocular, Nazarbayev’in heykelini yıktı.

Olayların yatışmasından sonra da Nazarbayev’e yakın isimler hızla tasfiye edilmişti.

Nazarbayev’in biri ulusal petrol şirketinin diğeri de ulusal doğal gaz şirketinin başında bulunan iki damadı istifa ettirilmişti.

Kazakistan’ın istihbarat birimi olan Ulusal Güvenlik Konseyi’nin başkanlığını yapan, Nazarbayev’e yakınlığıyla bilinen Karim Masimov, protestolar devam ederken “vatana ihanet” suçlamasıyla tutuklanmıştı. Nazarbayev’in yeğeni olan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Samat Abiş de görevden alınmıştı.

Nazarbayev muhaliflerini döven “Vahşi Arman”

Masimov’un, “Vahşi Arman” lakabıyla bilinen ve kendisinden bir gün önce tutuklanan suç örgütü lideri Arman Dzhumageldiev’i protestoları şiddetlendirmek için görevlendirdiği öne sürülmüştü.

Nazarbayev döneminde devlet yöneticilerine her zaman çok yakın olan ve muhaliflere karşı şiddet eylemleriyle bilinen Dzhumageldiev’in protestolarda görünmesi şaşkınlıkla karşılanmıştı.

2020’de Antalya’da öldürülen “Guli” lakaplı Azerbaycanlı suç örgütü lideri Nadir Salifov’un sağ kolu olarak tanınan Dzhumageldiev’in Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alaattin Çakıcı ve Sedat Peker’le fotoğrafları basında yer almıştı.

- Advertisment -