Ana SayfaHaberlerKazımi: Kureyşi’nin öldürüldüğü operasyonda istihbaratı biz sağladık

Kazımi: Kureyşi’nin öldürüldüğü operasyonda istihbaratı biz sağladık

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, Irak güvenlik güçlerinin dün ABD’nin İdlib’de düzenlediği operasyonda IŞİD lideri Kureyşi’nin öldürülmesinde istihbarat desteği ile kilit rol oynadığını bildirdi.

Kazımi, dün Twiter hesabından yayınladığı mesajda, “IŞİD liderinin bugün ortadan kaldırılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Irak Güvenlik Güçleri, Irak’taki IŞİD teröristlerini öldürmede ve yakalamada ve sonunda bu terör örgütünün lideri hakkında istihbarat toplamada çok önemli bir rol oynadı” dedi.

Irak Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Yehya Rasul da “Irak istihbaratı Uluslararası Koalisyon’a İbrahim El Haşimi el Kureyşi hakkında ayrıntılı bilgi verdi” dedi.

Yahya Resul’e göre, Irak istihbaratı Kureyşi’nin nerede olduğunu  ortaya çıkardı

ABD özel kuvvetleri önceki gece İdlib’in Atme köyü yakınlarındaki bir eve operasyon düzenlemiş, ABD Başkanı Joe Biden, operasyonda IŞİD lideri Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi’nin öldürdüğünü açıklamıştı.

Biden, yaptığı yazılı açıklamada, “Dün gece benim talimatımla, kuzeybatı Suriye’deki ABD güçleri, Amerikan halkını ve müttefiklerimizi korumak ve dünyayı daha güvenli bir yer haline getirmek için başarılı bir terörle mücadele operasyonu gerçekleştirdi. Silahlı Kuvvetlerimizin beceri ve cesareti sayesinde, IŞİD lideri Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi’yi ortadan kaldırdık” demişti.

Biden, düzenledikleri operasyonla Demokratik Suriye Güçleri ve Peşmerge’nin de destek verdiğini duyurmuştu.

Kureyşi, Bağdadi’den sonra IŞİD’in yeni lideri olmuştu

IŞİD 2019’da, İdlib’de ABD tarafından öldürülen örgütün lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin yerine Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi’nin geçtiğini duyurmuştu.

Asıl adı Emir Muhammed Abdurrahman el-Mevli es-Selbi olan Kureyşi, Musul’un Telafer ilçesinde doğdu. Türkmen olduğu belirtilen Kureyşi, Musul Üniversitesi’nde şeriat hukuku okudu.

Üniversiteden mezun olduktan sonra Irak ordusunda subay olarak görev yapmaya başladı.  Saddam Hüseyin’in devrilmesiyle birlikte El-Kaide’ye katıldı. El-Kaide’de dini bir vekil ve genel şeriat hukukçusu olarak görev aldı.

2004 yılında ABD tarafından yakalandı ve Bucca Kampı’na götürüldü. Burada Ebu Bekir el-Bağdadi ile tanıştı. Tahminlere göre, Bucca Kampı’ndan çıktıktan sonra El-Kaide’ye yeniden katıldı.

2014 yılında IŞİD ile El-Kaide ayrışınca El-Kaide’ye biadı reddetti IŞİD’e bağlılığını bildirdi.

Yine 2014 yılında Musul işgalinde rol oynadı.

Kureyşi, Ağustos 2014’te örgütün Şengal’de Ezidi Kürtlere yönelik katliamında yer alan sorumlularından biri oldu. Buradaki katliamların ardından Ebu Bekir el-Bağdadi’nin vekili konumuna yükseldi.

- Advertisment -