Ana SayfaHaberlerKendisine palayla saldıran kişiye sinirlenip bağıran Suriyeli esnaf sınırdışı edilmek üzere geri...

Kendisine palayla saldıran kişiye sinirlenip bağıran Suriyeli esnaf sınırdışı edilmek üzere geri gönderim merkezinde

Bağcılar’da iş yerinin önünde korna çalan bir sürücüyü gürültü yapmaması için uyardıktan sonra sürücünün palalı saldırısına ve “Seni buradan sürdüreceğim” şeklindeki tehdit cümlelerine maruz kalan Suriyeli esnaf Hamza Hammami, olayın ardından dükkânının önüne sandalye koyup oturarak ‘Erkek olan gelsin!’ diye bağırmış, bu anların videosu da ‘Suriyeli esnaf herkesi tehdit etti’ başlığıyla haber olmuştu. Emniyet tarafından gözaltına alınan Hammami, Binkılıç Geri Gönderim Merkezi’nde ‘gönüllü olarak Suriye’ye dönüş’ belgesini imzalaması için baskı altında.

Suriye uyruklu esnaf Hamza Hammami, 10 Nisan günü saat 17:00 sıralarında Bağcılar Çınar Mahallesi’ndeki dükkânının önünde korna çalan bir sürücüyü gürültü yapmaması için uyarmış, sürücünün sert karşılık vermesi ve çevredekilerin de olaya dahil olmasıyla olay büyümüştü. Sürücü, arabasından çıkarttığı pala ile Hammami’ye saldırmaya çalışmış, çevredeki esnafın müdahalesi ile uzaklaştırılmıştı. Sürücü olay yerinden uzaklaşırken Hammami’yi ‘Seni buradan sürdüreceğim’ diye tehdit etmişti.  

Olayın ardından çok sinirlenen Hamza Hammami, dükkânından sandalyeyi çıkartıp oturarak “Erkek olan buraya gelsin” diye bağırmış, kimsenin onu oradan gönderemeyeceğini söylemişti.

Hammami’nin görüntüleri medyada “Suriyeli esnaf herkesi tehdit etti” başlıklı haberlere konu oldu.

Görüntülerin haber olmasının ardından harekete geçen polis ekipleri Hammami’yi gözaltına aldı.

Savcılık, Hamza Hammami hakkında ’Halk arasında kin ve düşmanlığa ve tahrike yol açacak şekilde etrafa tehdit içeren sözler sarf etmesi’ nedeniyle soruşturma başlattı.

Hamza Hammami savcılıktaki ifadesinde şöyle dedi:

“Ben 7-8 yıldır Türkiye’de yaşıyorum. Yeterince Türkçe konuşabiliyorum. Hakkımdaki suçlamayı kabul etmiyorum. Ben kimseye hakaret ve tehditte bulunmadım. Kimseyi darp etmedim. Ayrıca başka insanlara karşı veya Türk halkına karşı kışkırtıcı ve aşağılayıcı söz ve davranışta bulunmadım. Ben sadece trafik nedeniyle işyerimin önünde seyir halinde olan aracın devamlı kornaya basması üzerine uyarmak istedim. Ancak uyarmak istediğim araç sürücüsü ve yakını olduğunu tahmin ettiğim bir kısım şahıslar bana saldırdılar. Bu şekilde gerginlik yaşandı. Daha sonra şahıslar araçlarına binip olay yerinden ayrıldılar. Ben bu olayın gerginliği ve ayrıca Suriye’de bulunan eniştemin kısa süre önce vefat etmesi ve bu olaydan benim yeni haberdar olmam nedeniyle olayın etkisi altındaydım. Ayrıca benim arkadaşlarım beni tutarak işyerinin içine sokmaya çalıştılar. Sanki ben suç işlemişim ve beni koruyormuş gibi davrandılar. Oysa ben herhangi bir suç işlemedim. Suç işlemediğimi ve masum olduğumu ifade etmek için dışarı çıktım. Burada bağırarak Türk halkına saygılı olduğumu, saygımın, sevgimin sonsuz olduğunu ancak kendimin saldırıya uğradığımı ifade etmek istedim. O anda polis gelmiş ancak ben polisi görmemiştim. Polisi görünce zaten oturduğum sandalyeden kalktım. Kimseye saygısızlık yapmadım. Suçsuzum, ayrıca bana saldıran şahısların aracında kadın ve çocuk olduğunu bilmiyordum. Engelli bir çocuk olduğunu da sonradan öğrendim. Bu nedenle bana saldıran şahıslardan şikâyetçi değilim ancak olayın görüntülerini kanalda yayınlayarak farklı bir şekilde haberleştiren televizyon kuruluşundan şikâyetçiyim.”

Hamza Hammami, adliyedeki işlemlerinin ardından sınır dışı edilmek üzere il göç idaresine teslim edildi.

Binkılıç Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edilen Hamza Hammami, şu anda burada tutuluyor.

Edindiğimiz bilgilere göre burada kendisinin ‘Gönüllü olarak’ geri gönderilmesine ilişkin bir belgeyi imzalaması istenen Hammami bunu reddettiği için psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalıyor.

İmzalaması halinde ise Hammami Suriye’ye geri gönderilecek.

- Advertisment -