Ana SayfaHaberlerDünyaKıbrıs Rum yönetimi ExxonMobil ve Katar Petrolleri'ne ikinci arama lisansını da verdi

Kıbrıs Rum yönetimi ExxonMobil ve Katar Petrolleri’ne ikinci arama lisansını da verdi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Akdeniz'de ilan ettiği 5. parselde ExxonMobil ve Katar Petrolleri şirketler ortaklığına hidrokarbon aramaları için ikinci lisansı da verdi. Bir hafta önce ilk lisans verildiğinde Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, “Türkiye, hiçbir yabancı ülkenin, şirketin veya geminin deniz yetki alanlarımızda izinsiz olarak hidrokarbon arama faaliyetlerinde bulunmasına, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da asla fırsat vermeyecek” demişti.

Kıbrıs Rum Yönetimi 5. parseldeki hidrokarbon arama lisansına ilişkin ExxonMobil ve Katar Petrolleri şirketler ortaklığı ile ‘Arama ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi’ imzaladı. Anlaşma ile ilgili şirketlere bölgede arama yapmaları için lisans verildi.

Anlaşmaya göre Katar Petrolleri 5. parselde yüzde 40, ExxonMobil ise yüzde 60 paya sahip olacak. Rum tarafı bir hafta önce de aynı şirketlere arama yapmaları için ilk lisanslarını vermişti.

Kuzey Kıbrıs’tan tepki

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin iki şirkete arama lisansı vermesinin ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yapılan anlaşmaya tepki gösterdi.

KKTC Dışişleri Bakanlığı, “Rum tarafının bu faaliyetlerine devam etmesi karşısında ana vatan Türkiye ile birlikte bölgedeki hak ve çıkarlarımızı kararlılıkla muhafaza etmeyi sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.

- Advertisment -