Ana SayfaHaberlerDünyaKıbrıs ve İtalya itirazlarını geri çekti: Macaristan ve Almanya ‘tamam’ derse, Rusya...

Kıbrıs ve İtalya itirazlarını geri çekti: Macaristan ve Almanya ‘tamam’ derse, Rusya SWIFT sisteminden çıkartılacak

Ukrayna’ya saldıran Rusya’yı durdurmak için en etkili yaptırım olduğu kabul edilen SWIFT sisteminden çıkartılma kararına itiraz eden Kıbrıs ve İtalya itirazlarını geri çekerek yaptırıma destek vereceklerini açıkladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky “Umarım Almanya ve Macaristan Rusya'yı SWIFT sisteminden çıkartma cesaretine sahip olur” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından, ‘askeri müdahaleden sonra en etkili cevap’ olarak görülen Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkartılması gündeme gelmişti.

Yurt içi ya da yurt dışı bankalar arası döviz transferi yapabilmeye yarayan, ABD merkezli SWIFT sisteminden Rusya’nın çıkartılması halinde, Rusya’ya dışarıdan ve Rusya’dan dışarıya para transferi büyük oranda engellenmiş olacak, böylece Rus ekonomisi büyük zarar görecekti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky bunun için Batılı ülkelere bir çağrı yaparak Rusya’nın sistemden atılmasını talep etmişti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da bu yaptırımı güçlü bir şekilde desteklemiş, Avrupa ve ABD’ye yaptırımın hayata geçirilmesi için çağrılarda bulunmuştu.

Fakat Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı başlattığı ilk gün bir dizi yaptırım paketi açıklayan Joe Biden, SWIFT ile ilgili bir soruya cevaben, “Bu her zaman bir seçenek ancak Avrupa’nın geri kalanı bunu istemedi” demişti.

Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkartılmasına kendi ekonomilerinin de büyük zarar göreceği gerekçesiyle karşı çıkan ülkelerin başında Almanya, İtalya, Kıbrıs ve Macaristan geliyordu.

SWIFT yaptırımı konusunda bugün (26 Şubat) bir dizi yeni gelişme yaşandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: “Kıbrıs, Fransa ve Hırvatistan, SWIFT konusunda destek vereceğini söyledi”

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Kıbrıs’ın SWIFT yaptırımı konusunda ikna edildiğini duyurdu:

“Başardık. Kıbrıs, Rusya’yı SWIFT’ten yasaklama kararını engellemeyeceğini doğruladı. Ukrayna diplomasisi, önemli kararlar almak ve Ukrayna’yı Rus işgalcilerinden korumak için 7/24 çalışmaya devam ediyor.”

Bakan Kuleba yaptığı diğer paylaşımlarda Hırvatistan ve Fransa’nın da SWIFT yaptırımları ile silah ve askeri teçhizat konusunda kendilerine destek vereceklerini söylediğini açıkladı.

Zelensky: “İtalya Başbakanı Draghi de SWIFT konusunda destek verecek”

Ardından bir paylaşım da Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky’den geldi.

Zelensky, yaptırıma karşı olan İtalya Başbakanı Mario Draghi ile telefonda görüştüğünü ve Draghi’nin SWIFT yaptırımı konusunda destek vereceğini açıkladı:

“Bu, devletlerimizin (Ukrayna ve İtalya) tarihinde yeni bir sayfanın başlangıcıdır. İtalya Başbakanı Mario Draghi telefon görüşmesinde Rusya’nın SWIFT’ten çıkartılmasına ve savunma yardımı sağlanmasına destek verdiğini söyledi. Ukrayna Avrupa’nın bir parçası olmalıdır.”

“Umarım Almanya ve Macaristan bu cesarete sahip olur”

Son gelişmelerle birlikte, Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkartılıp çıkartılmayacağı ile ilgili kararda Macaristan ve Almanya’nın tutumu etkili olacak.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky de bu iki ülkeye çağrı yaparak “Umarım Almanya ve Macaristan, Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarma cesaretine sahip olur” dedi.

- Advertisment -