Ana SayfaHaberlerKılıçdaroğlu, Akbelen’de maden sahasına girdi; arkasından alana girmek isteyen vatandaşlara müdahale edildi

Kılıçdaroğlu, Akbelen’de maden sahasına girdi; arkasından alana girmek isteyen vatandaşlara müdahale edildi

Kılıçdaroğlu, vatandaşların kömür madenine karşı direniş başlattığı Akbelen’e gitti. Protestocu vatandaşlarla konuştuktan sonra bölgeden ayrılmak üzere arabasına binen Kılıçdaroğlu’na vatandaşlar, “Arabaya değil barikata” sloganları atarak tepki gösterdi. Tepkiler üzerine Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet, kesim alanına gitti. Jandarma heyetin içeri girmesine izin verirken arkasından girmek isteyen halka cop ve biber gazı ile müdahale etti. Üç kişi gözaltına alındı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet, kömür madeni ve maden alanları için yapılan ağaç kıyımlarına karşı direniş başlatılan Akbelen’e gitti.

Kılıçdaroğlu, protestocu vatandaşları dinledi.

Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu’nun haberine göre, İkizköy Çevre Komitesi’nden Necla Işık, Kılıçdaroğlu’na “Tarım Orman Bakanlığı bu ormanları korumakla mükellef değil mi? Aç gözlü şirketlere satmak zorunda mı? Bakana seslenin. Akbelen giderse Kazdağları gidecek, İliç gidecek, vatan gidecek. Beş gündür mahvolduk. Tarım Orman Bakanı’na dört senedir sesleniyoruz; bu kesimi durdurun” dedi.

Köylerdeki kanser vakalarındaki artışa da dikkat çeken köylüler, kömür sahaları genişledikçe su kaynaklarının tükendiğine de işaret etti.

Öte yandan çimento fabrikasına direnen Deştin köyü halkı da alana geldi. Kılıçdaroğlu’na seslenen köylüler, “30 yıldır çimento fabrikasına direniyoruz. Bunu görün artık. Bizim ruhsat iptal olmuyor. Biz Muğla’da nöbetteyiz. Bizi de duyun. Bizim yaşam alanlarımızı şirketlere yem etmeyin. Köylüyü köylü bıraksınlar, şirketlere yem olmayalım” dedi.

Köylüleri dinledikten sonra konuşma yapan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Buraya geliş nedenim davayı yeni öğrendiğim için değil, sizin derdinizi anlatmanıza imkan sağlamak içindir. Benim Ankara’da konuşmamın önemi yok, sizin anlatmanız önemli. Bu çam, bu ağaç sadece sizin değil, 85 milyonun ağacıdır. Bu ülkede ormanın ne olduğunu, ekosistemi bilen birisiyim. Bu orman sadece ağaç değil, ormanda binlerce canlı var. Her birisinin hakkını, hukukunu korumazsak görevimizi yapmamış oluruz. Ağacı kestiğinizde, suyu kesmiş, tabiatı öldürmüş oksijeni öldürmüş olursunuz. Bütün dünya bunu biliyor, bu çeteler bunu bilmiyor. Boşuna mı beşli çete diyordum. Bütün Türkiye’de bunlar var. Ama siz direniyorsunuz, yanınızdayım. Sizin mücadeleniz sıradan bir mücadele değil, hak mücadelesidir. Siz hakkınızı istiyorsunuz. Hak mücadelesi bireysel değil, kolektif mücadeledir. Size sözüm söz, ben bu davayı sonuna kadar izleyeceğim. Ayrıca hukukçu milletvekillerini bu konuda görevlendireceğiz. Davanızı da çok iyi biliyorum, hangi mahkemelerde takıldığını da biliyorum. Ama bunları sizin ağzınızdan bütün dünyanın öğrenmesi gerekiyordu. Mısır’daki sağır sultanın öğrenmesi gerekiyordu. Ben dilimin döndüğü kadar anlatacağım ama sizin anlatmanız çok önemlidir. Sanmayın ki bir sefer geleceğim, bir daha gelmeyeceğim. Yine geleceğim.”

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından sonra maden alanına girmeden arabaya binmesi üzerine vatandaşlar “Arabaya değil barikata” sloganları atarak tepki gösterdi.

Tepkiler üzerine Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet, kesim alanına gitti. Jandarma heyetin içeri girmesine izin verirken arkasından girmek isteyen halka cop ve biber gazı ile müdahale etti.

Saldırı sonrası üç kişi gözaltına alındı.

- Advertisment -