Ana SayfaHaberlerKılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı tarifi yaptı: “Sembolik bir cumhurbaşkanı adayı olmaz”

Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı tarifi yaptı: “Sembolik bir cumhurbaşkanı adayı olmaz”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, altılı masanın beşinci buluşması öncesi konuştu. Muhalefetin Erdoğan’ın karşısına sembolik bir adayla çıkamayacağı mesajı veren Kılıçdaroğlu, seçilen adayın hem seçim sürecini hem de sonrasını yönetecek kapasitede olması gerektiğini söyledi: “Seçilen adayın topluma güven vermesi, liderlerle uyumlu çalışması lazım. Öyle sembolik birini getiremezsiniz. Olamaz. Adayın, masanın almış olduğu kararları hayata geçirebilecek kararlılıkta olması, var olan güvenin asla sarsılmaması lazım. Egosunu yenmesi lazım.”

Altılı masa, beşinci buluşmasını 3 Temmuz Pazar günü İyi Parti lideri Meral Akşener’in ev sahipliğindeki akşam yemeği davetinde gerçekleştirecek.

Masanın cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda yeni açıklamalar yapıp yapmayacağı merak edilirken, kulislerde Kılıçdaroğlu’nun ortak adaylık için kendi ismi üzerinden liderlerin nabzını yoklama planında olduğu konuşulurken CHP liderinden cumhurbaşkanı adayı konusunda yeni açıklamalar geldi.

“Devletin geleneklerini bilmesi lazım”

BirGün gazetesine röportaj veren Kılıçdaroğlu, altılı masanın çalışmalarından memnun olduğunu, farklılıkların aşılacağını belirtirken kafasındaki cumhurbaşkanı adayının profilini tarif etti:

“Önemli bir dönemece giriyoruz. Hem seçim süreci hem sonrasını yönetecek kişi önemli. Seçilen adayın, topluma güven vermesi, liderlerle uyumlu çalışması lazım. Öyle sembolik birini getiremezsiniz. Olamaz. Adayın, masanın almış olduğu kararları hayata geçirebilecek kararlılıkta olması, var olan güvenin asla sarsılmaması lazım. Devletin geleneklerini bilmesi lazım. Kendi egosunu yenmesi lazım. ‘Her şeyi ben bilirim. Yetkim var. Nereden çıktı bu parlamenter sistem’ dememesi lazım.”

“Muhalefetin cumhurbaşkanı ortak olmalı”

Kılıçdaroğlu’na göre cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda bitecek.

“Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda biter. Umarım öyle olur. Bunun için iki adaylı bir seçim olacağını düşünüyorum. Parlamento seçiminde farklı ittifaklar olabilir. Var da zaten. HDP’nin bir ittifak arayışı, sol yapıların ittifak arayışı var. Ancak cumhurbaşkanlığının ortak bir adayının olması daha yerinde olur. Ortak adayın da demokrasiyi savunan bütün partilere güven vermesi gerekir.”

“Liderler belirleyecek”

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayını altı liderin belirleyeceğini tekrarladı:

“Samimiyetle söyleyeyim, aday konuşmadık. Masada takvim de konuşulmadı. Çünkü biz önce, neyi nasıl yapacağımızı ve hedeflerimizi ortaya koymalıyız. Cumhurbaşkanı adayının belli hedefleri gerçekleşmek için çaba harcayacağını taahhüt ettik. Önce bunları bir bilmeliyiz. Bunlar üzerinde bir anlaşma sağlamalıyız. Bu anlaşmayı sağladıktan sonra diğer aşamaya geçebiliriz.”

“CHP, AKP’yi geçecek”

Kılıçdaroğlu, Haziran sonu anketlerinin CHP’nin AKP’nin önüne geçeceğini göstereceğini söyledi, erken seçim öngörüsünü yineledi:

“AKP yüzde 30’un altında. Haziran sonunda tüm yoklamalarda CHP’nin AKP’yi geçeceğini göreceksiniz. Burada da hiçbir tereddüt yok. AKP’den ve MHP’den kopanlar CHP’ye üye oluyorsa bu önemli bir veridir. Kopuşlar başladı, büyüyerek gidecek. Bizim söylediklerimiz yeteri kadar belli kesimlere ulaşmıyor bunu da kabul edelim. Televizyonlar mesela. Sürekli AKP’nin kanallarını izleyenler, dolayısıyla bir süre sonra hayatın gerçeği ile karşılaştığında onların doğru olmadığını görüyor zaten. O alanlara dönük çalışmamızı artırmalıyız. Erken seçim olabilir. Bu, ya Devlet Bahçeli’nin tercihi ya da ikisinin bir araya gelip aldığı bir karar olabilir.”

“Daha demokrat bir CHP kimliği var şimdi”

Kılıçdaroğlu, CHP’nin haksızlıklara karşı çıkışının toplumda kabul gördüğünü anlattı. Selahattin Demirtaş, Osman Kavala, Şenyaşar Ailesi, Mavi Marmara saldırısı mağdurları gibi tüm haksızlıkların karşısında durmaya devam edecekleri mesajını veren Kılıçdaroğlu, CHP’nin kimliğindeki yenilenmeyi de anlattı:

“Başlangıçta ‘Acaba bunlar samimi mi?’ sorusu vardı. Ama tutumumuz, ziyaretlerimiz, onlarla konuşmamız samimi olduğumuz yönündeki algıyı güçlendirdi. Eskiden Erdoğan bize ‘Sivas’ı geçemezsiniz’ derdi. Şimdi kendisi Sivas’ın ötesine gittiğinde devlet memurlarını zorluyorlar, gelsin toplantıya katılsın diye. Daha demokrat, halkın her kesimini kucaklayan bir CHP kimliği var şu anda.”

- Advertisment -