Ana SayfaHaberlerKılıçdaroğlu’ndan “muhafazakarlardan destek gelmedi” eleştirilerine cevap: “Temas kurdunuz diye kitlesel bir oy...

Kılıçdaroğlu’ndan “muhafazakarlardan destek gelmedi” eleştirilerine cevap: “Temas kurdunuz diye kitlesel bir oy kayması hayatın olağan akışına aykırı”

Kılıçdaroğlu, Fikret Bila’ya “CHP’de Sağ Sapma” kitabı için verdiği röportajda “Başörtülü, muhafazakâr kadınlarla ve muhafazakâr kanaat önderleriyle toplantılar yaptınız. Bu toplantılar sonrasında CHP’ye bu kesimlerden beklediğiniz destek geldi mi?” sorusuna cevap verdi: “Önyargıları birkaç toplantıyla kırmak mümkün değil. Bir temas kurdunuz, onların sorunlarına eğildiniz diye kitlesel bir oy kayması hayatın olağan akışına aykırıdır.”

Gazeteci Fikret Bila’nın “CHP’de Sağ Sapma” adlı kitabında, CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı söyleşi yer aldı.

Bir kısmı T24’te yayımlanan söyleşide Bila’nın soruları ve Kılıçdaroğlu’nun cevaplarından bazıları şöyle.

CHP Genel Başkanı olduğunuz dönemde, Atatürkçülüğü ve laikliği ön plana çıkarmadığınız ve CHP’yi sağa kaydırdığınız eleştirisi yapılıyor. Bu eleştirilere yanıtınız nedir?

Atatürk’ün ilkelerini her genel başkan titizlikle korumuştur ve korumaya da devam edecektir. CHP bu bağlamda çağdaşlığı da -ki Atatürkçülük çağdaşlık demektir- çağdaşlığın olmazsa olmazı laikliği de asla ve asla göz ardı etmemiştir. Genel Başkanlığım sürecinde en çok ‘halkçılık’ ilkemizin üzerinde durdum. Bu ilkeyi daha görünür kılmamın nedeni halkın yaşadığı ekonomik sıkıntılardı.

CHP’nin muhafazakâr kesimden oy alamamasını hangi nedenlere bağlıyorsunuz?

Muhafazakâr kesimin kanaat önderleriyle samimi diyalog kurulamamasının bazı yanlış anlaşılmaları kemikleştirdiğini gördüm. Ben bunları aşmaya çalıştım. Türkiye genelinde 200’ü aşkın toplantı yaptım. Bu toplantılarda CHP’ye yönelik tüm eleştirileri yanıtladım. Ama siz de takdir edersiniz ki önyargıları birkaç toplantıyla kırmak mümkün değil.

Başörtülü, muhafazakâr kadınlarla ve muhafazakâr kanaat önderleriyle toplantılar yaptınız. Bu toplantılar sonrasında CHP’ye bu kesimlerden beklediğiniz destek geldi mi?

Bir temas kurdunuz, onların sorunlarına eğildiniz diye kitlesel bir oy kayması hayatın olağan akışına aykırıdır. 

Yüzde 20-25 bandına sıkışmış olan CHP oylarını artırmanın tek yolunun dindar, muhafazakâr ve sağcı kesimlere açılmak olduğunu mu düşünüyorsunuz?

“Muhafazakârlar ve sağcılar bize oy vermez” diye peşin bir kabullenme iktidarı istememek demektir. Belli çevrelerin ya da grupların CHP’ye yönelik önyargılarını kırma görevi ise CHP’lilere aittir. Bu konuda yeterince başarılı olduğumuzu söyleyemem.

Genel Başkan olarak çok fazla danışman atadığınız ve yakın çalıştığınız danışmanların sağ kökenli olduğu eleştirisi var. Neden böyle bir tercih kullandınız?

Sizin cumhurbaşkanlığı seçiminde kazanmanızı isteyen, size oy vereceğini açıklayan ve sizin gibi çalışmaya hazır olduğunu beyan eden insanlara “Hayır benim için çalışma, sizin oylarınıza ihtiyacım yok” diyebilir misiniz? Ve bu insanlar CHP Genel Başkanı’na oy vermeleri için, CHP’ye oy vermeyenleri ikna edecekler.

- Advertisment -