Ana SayfaHaberler“Kılıçdaroğlu'nun helalleşme çabası çok değerli, sorunları farklı bir otoriterliğe dayanarak çözemeyiz”

“Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çabası çok değerli, sorunları farklı bir otoriterliğe dayanarak çözemeyiz”

DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu; CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, partisinin geçmişte kırdığı topluluklarla helalleşme yolculuğuna çıkacağı açıklamasını önemli bulduğunu belirterek, “otoriterlikler arasında tercih zorunluluğu yerine otoriterliği tümüyle aşmamız gerekiyor” dedi.

Mustafa Yeneroğlu’nun sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:

“Sn. Kılıçdaroğlu’nun bu çabasını çok değerli buluyorum. Sadece Tayyip Erdoğan’ın keyfi otoriterliğine değil her türlü otoriter devlet anlayışına karşı çıkıp insan onurunu merkeze alan özgürlükçü demokratik bir devlet anlayışında birleşmemiz gerekir ve bu da mümkün.

“Bunun için üniforma giydirilmiş devlet anlayışından uzaklaşıp, birlikte yaşadığımız her bir bireyin temel hak ve özgürlüklerini merkeze alan ve devlete göre dizayn edilmiş makbul vatandaş anlayışını terk eden bir helalleşme sürecinin toplumsal yaralarımızı saracağına inanıyorum.

“Bunun için hangi yaraların neden açıldığını da cesur, dürüst, samimi ve sahici biçimde herhangi bir tabuya sığınmadan ve yaşananlardan örnekler vererek, bu örneklerden hangi tecrübeleri çıkarmamız gerektiğini de ortaya koyarak konuşabilmemiz gerekiyor. Somut olmamız da önemli.

“Hangi uygulamalar yaralar açtı? Bu uygulamaların dayandığı temel esaslar neydi? Bu esasların toplumda yaralar açan boyutları nelerdi? Bu yaraları sarabilmemiz için hangi esaslara toplumsal mutabakat sağlayabiliriz ve helalleşmenin engeli olan yabancılaşmayı aşabiliriz?

“Sorunlarımızın özünde Cumhuriyetimizi demokratikleştirememiş olmamız yatıyor. Geçmişte yaşananlara takılı kalmadan yarını hangi asgari mutabakat üzerine inşa edebileceğimizi, otoriterlikler arasında tercih zorunluluğu yerine otoriterliği tümüyle aşmamız gerekiyor.

“Bunun reçetesi belli. İnsanlığın ortak öğretisi insan onurunu korumak üzere bina edilmiş ve insanların düşünme ve yaşam biçimlerine müdahale etmeyi kendine yasaklayan özgürlükçü ve çoğulcu demokratik devlet anlayışı. Bu noktaya gelebilmemiz için otoriter zihniyeti aşmalıyız.

“Aslında çok geçmişe gitmeye de gerek yok. Toplum 99-2002 arası iktidarda olanları neden sandığa gömdü ve neden Ak Parti’yi iktidara taşıdı? Bugün adeta tüm yanlışları ile o dönemin daha ağır ve şiddetli halini yaşıyoruz.

“Yaşadığımız sorunların hiç birisini daha farklı bir otoriterliğe, devletçiliğin farklı bir biçimine, ideolojik ve militan Cumhuriyete, daha azgın bir milliyetçiliğe dayanarak çözemeyeceğimiz besbelli. Aslında sorunların çözümü ezberlerimiz sebebiyle çok zor görünse de çok kolay.

“Bu sebeple Sn. Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çabası çok değerli ve üzerinde samimiyetle durulması gereken bir konu.”

- Advertisment -