Ana SayfaHaberlerKılıçdaroğlu’nun helalleşmek için yeni durağı: Roboski

Kılıçdaroğlu’nun helalleşmek için yeni durağı: Roboski

Kasım 2021’de geçmişte yapılan hataların sorumluluğunu almak ve toplumun her kesimiyle barışmak için “helalleşme” yolculuğuna çıkacağını duyuran Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni helalleşme durağı, savaş uçaklarının bombardımanında 34 sivilin hayatını kaybettiği Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Roboski köyü olacak. Kılıçdaroğlu yarın, kamuoyunda Roboski katliamı olarak bilinen olayda hayatını kaybedenlerin aileleriyle görüşecek..

Kasım 2021’de geçmişte yapılan hataların sorumluluğunu almak ve helallik istemek için “helalleşme yolculuğu”na çıkacağını duyuran Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu yolculuktaki yeni durağı Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Ortasu, Kürtçe adıyla Roboski köyü olacak.

Kılıçdaroğlu, 17’si çocuk 34 sivilin savaş uçağı bombardımanında hayatını kaybettiği köyün sakinlerine beraberindeki bir heyetle birlikle yarın (4 Ağustos) helalleşme ziyaretinde bulunacak.

Kılıçdaroğlu’nun ziyaretine eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile Roboski katliamı mağduru ailelerle daha önce görüşen, katliamın aydınlatılması için hükümete mecliste sorular yönelten ancak yanıt alamayan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de katılacak.

Gök, Roboski ziyaretinin Kılıçdaroğlu’nun “helalleşme yolculuğu” ve Türkiye’de adaleti kurma hedefinin bir parçası olarak değerlendirilmesini istedi, “Roboski, adaletin hiç uğramadığı bir olaydır. CHP, adalet istemekten vazgeçmeyecek” diye konuştu.

Kimse yargı önüne çıkmadı

28 Aralık 2011’de Roboski köyünden Irak’a geçen bir grup sınır kaçakçısı, PKK’lı zannedilerek F-16 savaş uçakları tarafından vuruldu. Olayda 17’si çocuk 34 kişi hayatını kaybetti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ile İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği’nin (MAZLUMDER) ortak heyetin incelemesi sonrasında “katliam” olarak nitelendirdikleri olayla ilgili olarak o tarihten bugüne çeşitli soruşturmalar açıldıysa da kimse yargı önüne çıkartılmadı.

Askeri savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Mağdur yakınları iç hukuk yollarından sonuç alamayınca konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı.

Gündem olan ziyaretler

Kılıçdaroğlu’nun Kasım 2021’deki “Artık helalleşme zamanı” çıkışının ardından yaptığı ziyaretler ve gençlerle yaptığı “helalleşme” buluşmaları siyasette ve toplumda gündem oldu.

Helalleşmenin yetmeyeceğini öne sürenler Kılıçdaroğlu’ndan beklenenin “hesaplaşma” olduğunu dile getirdiler. Kılıçdaroğlu’na bu yönde sadece siyasi ve toplumsal muhalefetten değil kendi partisinden de eleştiriler var. Helalleşmenin ardından sık sık “hesaplaşacağız” da demeye başlayan Kılıçdaroğlu, son dönemde “Kucaklaşacağız”ı öne çıkartıyor.

- Advertisment -