Ana SayfaHaberlerGündemKılıçdaroğlu’nun Soylu’ya hatırlattığı uyuşturucu iddiaları nelerdi?

Kılıçdaroğlu’nun Soylu’ya hatırlattığı uyuşturucu iddiaları nelerdi?

CHP lideri Kılıçdaroğlu bütçe görüşmesinde Soylu’ya uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili farklı dönemlerde kamuoyunda tartışılan beş konuyu hatırlattı. Bunlar arasında Soylu’nun oğlu Engin Levent Soylu’nun aracının 2017’de İstanbul Emniyeti polislerince durdurulması ve Bataklık operasyonu şüphelilerinden biriyle olan ilişkisi de vardı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün (5 Aralık) TBMM’deki bütçe görüşmelerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya beş soru yöneltti. Kılıçdaroğlu’nun soruları şunlardı:  

“Soylu’nun Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonu dediği operasyonda nasıl oldu da herkes serbest kaldı?

“İddianameden çıkarılan sanıkların Soylu’nun oğlu ile ne ilişkisi vardı?

“İstanbul Emniyeti, Soylu’nun oğlunun aracını sanıklara kiraladığı için mi aradı?

“Soylu’nun Türkiye’den gönderdik dediği Sırp uyuşturucu lideri, faaliyetleri nasıl yürüttü?

“Kolombiya’da yakalanan 5 ton kokainin sahibi kimdi?”

Bataklık operasyonunda kimler tahliye edilmişti?

Soylu’nun “Ortaya çıkan suç gelirleri açısından Cumhuriyet tarihinin en büyüğü” diye nitelediği Bataklık Operasyonu Haziran 2020’de yapılmıştı.  

Soruşturma safhasında 34 kişi tutuklanmış, fakat Eylül ayındaki duruşmada son sekiz sanığın da tahliye edilmesiyle dosyada tutuklu kalmamıştı. Son tahliyeler arasında örgüt elebaşları olarak suçlanan Nejat Daş ve Çetin Gören de bulunuyordu.

Bataklık operasyonuyla ilgili yargılama devam ediyor.

Nejat Daş, 1992’de uyuşturucu madde taşıdığı iddiasıyla operasyon planlanırken batırılan Kısmetim-1 ve 1993’te içinde uyuşturucu maddeyle yakalanan Lucky-S gemileriyle ilgili davalar kapsamında hüküm giymişti.

Soylu’nun oğluyla Bataklık şüphelisi arasındaki ilişki…

Soylu’nun oğlu ile Bataklık soruşturmasında şüpheli olan Nevzat Kaya arasındaki ilişki hakkında gazeteci Tolga Şardan, Ağustos ayında T24’teki yazısında şu iddiaları kaleme almıştı:

“İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra Ankara’ya getirilip mahkemeye çıkarılan Kaya, bir süredir İstanbul’da yakın çevresine ilginç bilgiler aktarıyor.

“Kaya, söz konusu anlatımlarında öncelikli olarak Soylu’nun oğlu Engin Levent Soylu’nun Ataköy Sea Pearl’daki evine yaklaşık 1,5 milyon dolar harcadığını, Bakan’ın kuzeni Mehmet Soylu’nun aldığı Range Rover aracın bedelinin yarısını kendisinin ödediğini içeren iddialar öne sürüyor.

(…)

“Nevzat Kaya, aynı zamanda Bakan’ın oğlu Engin Levent Soylu ile yakın görüşen bir iş insanı. Hatta Bataklık soruşturması kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı’nca yürütülen teknik takip çerçevesinde devam eden telefon dinlemeleri sırasında Kaya ile Engin Levent Soylu’nun irtibatı tespit ediliyor.

“Ayrıca Kaya, Trabzonspor’un bir dönem yöneticiliğini yapmış bir isim. Kaya, kendisine yönelik telefon dinlemeleri devam ederken korumasının cep telefonu aracılığıyla Soylu’yu özel uçakla götürmek üzere Trabzonspor’un maçına davet etti. Fakat Soylu, davetin yapıldığı dönemde Elazığ depremi sonrasında bölgede bulunması nedeniyle teşekkür ederek daveti kabul etmedi.

“Telefon dinleme sürecinde Bakan Soylu’nun oğlu Engin Levent Soylu ile kuzeni Mehmet Soylu’nun, Kaya ile çokça telefon görüşmesi kayıtlara düştü. Ancak ‘konuşmaların içeriklerinin suç oluşturmadığı’ gerekçesiyle yasa gereğince dosyaya konulmadı.

“İşte bu süreçten sonra Engin Levent Soylu’nun Kaya ile görüşerek aracında kullandığı çakar lambaları söktürdüğü ve Kaya’nın aracındaki plaka muafiyetinin kaldırıldığı belirtiliyor. Böylelikle Kaya’nın kendisine yönelik soruşturma yürütüldüğünü ‘ilk elden’ öğrendiğini değerlendirmek yanlış olmayacaktır.”

Soylu’nun oğlunun arabası arandı mı?

Kılıçdaroğlu’nun üçüncü sorusu olan, Soylu’nun oğlunun arabasının durdurulduğu iddiasını 2017’de gazeteci Ali Tarakçı gündeme getirmişti.

Tarakçı konuyla ilgili yazısında şunları yazmıştı:

“Birkaç gün önce, İstanbul’da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun oğlu yanında korumaları olduğu halde, yunuslar tarafından durdurulur. Ve tam yarım saat arabası aranır. Bakan Soylu devreye girmesine rağmen arama devam eder. İstanbul Emniyet Müdürü, Bakan Soylu’nun telefonlarına çıkmaz.”

Soylu’nun iade edildiğini açıkladığı Sırp mafya lideri kimdi?

Kılıçdaroğlu’nun bahsettiği Sırp uyuşturucu mafyası lideri Jovica Vukotic 2018’de Antalya’da yakalanarak Karadağ’a iade edilmişti.

Soylu, 2020 Mayıs’ında Sedat Peker’in kendisi hakkındaki iddialarını yanıtlamak üzere çıktığı TRT Haber yayınında, organize suç örgütleriyle mücadeleden bahsederken sözü Vukotic’in yakalanmasına getirmiş, “Geldi, arkadaşlarımız paketledi” demişti.

Kamuoyu, Vukotic’in yeniden Türkiye’ye geldiğini, geçtiğimiz Eylül ayında Zorlu AVM’ye giderken Mecidiyeköy’de arabasının içinde öldürülmesi üzerine öğrenmişti.

Kolombiya’daki kokainin alıcısı kim?

Kolombiya’da 2020 yılında Türkiye’ye gönderilmeden önce yakalanan 4,9 ton kokainin alıcısının kim olduğu kamuoyunda uzun süre tartışıldı.

Sedat Peker, kokainin eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’la bağlantılı olduğunu iddia etmişti.

- Advertisment -