Ana SayfaHaberlerKimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü: 48 kişinin öldüğü Duma kimyasal silah saldırısının sorumlusu...

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü: 48 kişinin öldüğü Duma kimyasal silah saldırısının sorumlusu Esad rejimi

Uluslararası denetim örgütü Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, 2018’de Suriye’nin Duma kentindeki kimyasal saldırı hakkındaki raporunu yayımladı. Uluslararası örgüt, raporda 48 kişinin klor gazı ile katledildiği saldırının sorumlusunun Esad rejimi olduğunu açıkladı. Rapora göre, Suriye güçleri kente helikopterle iki sarı silindir attı.

Esad rejiminin Suriye halkına karşı kimyasal silah kullandığı, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (KSYÖ) yayımladığı bir raporla bir kez daha doğrulandı.

Raporda, Suriye rejiminin Duma’da kontrolü yeniden sağlamak için Nisan 2018’de düzenlediği saldırıda, “en az bir Mi8/17 helikopteri ile şehre iki sarı silindir attığına inanmak için makul sebeplerin bulunduğu” kaydedildi.

Raporda, Suriye Hava Kuvvetleri tarafından atılan ve biri 3 katlı bir binanın çatısına çarptıktan sonra patlayan silindirden “hızlıca salınan zehirli klor gazının bina içine yayıldığı ve 43 kişinin ölümüne yol açtığı” aktarıldı.

Helikopterden bırakılan ikinci silindirin de bir başka binanın çatışına düştüğü ve “olay yerine ilk gelenleri hafif şekilde etkilediği” belirtildi.

Soruşturma raporunda, klor gazı taşıyan iki silindirin Dumeyr Hava Üssü’nde değiştirilip doldurulduğu ve bunları atan helikopter veya helikopterlerin Esad rejiminin askeri birliklerinden Kaplan Güçleri’nin kontrolünde olduğu tespit edildi.

KSYÖ, soruşturma kapsamında düzinelerce tanıkla görüşüldüğünü; hayatta kalanların kan ve idrar örneklerinin yanı sıra toprak ve inşaat malzemesi örneklerinin de incelendiğini bildirdi.

Ayrıca soruşturma ekibinin, rejimin, saldırıların düzmece olduğu ve Suriye’nin başka bölgelerinde ölen insanların cesetlerinin gaz saldırısına maruz kalmış gibi göstermek için Duma’ya getirildiğine dair iddialarını da incelediği ve reddettiği belirtildi.

KSYÖ raporunda, soruşturma ekibinin, “bir dizi olası senaryoyu değerlendirdiği ve bunların geçerliliğini topladıkları ve analiz ettikleri kanıtlar yoluyla test ederek Esad rejiminin hava kuvvetlerinin bu saldırının faili olduğu sonucuna vardığı” ifade edildi.

2021’de KYSÖ’de oy hakkı askıya alınan Suriye rejimi, soruşturma ekiplerinin klor gazı saldırılarının olduğu bölgeye girişine izin vermemişti.

KSYÖ daha önce, Mart 2017’de Latamneh’teki 3, Şubat 2018’de Serakib’teki 1 kimyasal saldırıdan da Esad rejimini sorumlu tutmuştu. Yine KSYÖ, 6 Temmuz 2018’de Duma’daki saldırıda da klor gazı kullanıldığını tespit etmişti.

- Advertisment -