Ana SayfaHaberlerDünyaKıpırdayan ‘ceset’ görüntüsü: “Ukrayna’nın ‘siviller ölüyor’ yalanı” diye servis edildi, Avusturya’dan çevreci...

Kıpırdayan ‘ceset’ görüntüsü: “Ukrayna’nın ‘siviller ölüyor’ yalanı” diye servis edildi, Avusturya’dan çevreci eylemi çıktı

Sosyal medyada Rusya’nın Ukrayna saldırısıyla ilgili bir televizyon haberi gibi sunulan manipülatif bir video dolaşıyor. Videoda, içinde Rusya saldırısı sonucu hayatını kaybeden Ukraynalıların olduğu iddia edilen ceset torbaları gösteriliyor ve bazı torbaların hareket ettiği görülüyor. Video, sosyal medyada “Ukrayna’nın ‘sivil ölümler yaşanıyor’ yalanı” olarak sunuluyor. Ancak görüntünün, 4 Şubat 2022’de Avusturya’da düzenlenen bir iklim politikaları protestosunda ceset torbalarının içine giren aktivistleri gösterdiği ortaya çıktı.

Sosyal medyada Ukrayna’yla ilgili bir televizyon haberi diye sunulan manipülatif görüntülerde, içinde ‘Rusya ordusunun saldırısı sonucu hayatını kaybetmiş Ukraynalılar’ın olduğu ceset torbaları yer alıyor, fakat ceset torbalarının içindeki kişilerin hareket ettiği görülüyor.

Sözde İngilizce olarak haber anlatan bir muhabirin yer aldığı görüntüler, “Ukrayna Sağlık Bakanlığı: 57 ölü, 169 yaralı” yazısıyla birlikte sunuluyor.

Ceset torbalarının içinde hareket eden kişileri ‘tespit eden’ bazı sosyal medya kullanıcıları, görüntüleri Ukrayna’nın dünyaya ‘hayatını kaybeden Ukraynalılar’ yalanı söylediğinin kanıtı olarak gösterdi.

https://twitter.com/spriter99880/status/1498619122619502594?s=20&t=ScQlG28ekyHxJz7Ot5Iing

Ancak yayımlanan görüntülerin geçtiğimiz ay Viyana’da, “Fridays for Future” adlı aktivist bir grup tarafından düzenlenen iklim politikaları protestosuna ait olduğu ortaya çıktı. Haber görüntüleri de, o protestoyu haberleştiren Avusturyalı medya kuruluşu OE24’ün 4 Şubat tarihli haberine ait.

Orijinalinde Almanca sunulan haberin görüntülerinin üzerine farklı ve İngilizce bir ses yerleştirilerek manipülatif bir video oluşturulmuş.

- Advertisment -