Ana SayfaHaberlerDünyaKırgızistan’da darbe kalkışması suçlamasıyla operasyon başlatıldı: Gözaltılar var

Kırgızistan’da darbe kalkışması suçlamasıyla operasyon başlatıldı: Gözaltılar var

Kırgızistan medyası, güvenlik güçlerinin darbeye kalkışan bazı kişiler hakkında operasyon başlattığını ve gözaltına aldığını duyurdu. Gözaltına alınanların adları ve kaç kişi olduklarıyla ilgili bir bilgi henüz yok. Kırgızistan hükümetinden bir resmi açıklama yapılmadı. Kremlin Sözcüsü Peskov: “Kırgızistan'daki darbe teşebbüsüne ilişkin haberler endişe verici. Yakından takip ediyoruz. Henüz ayrıntılı bilgimiz yok.”

Kırgızistan medyasının, darbe kalkışması içinde olan bazı kişilere karşı operasyon başlatıldığını ve gözaltılar yapıldığını duyurdu. Bazı gözaltıların görüntüleri yayımlandı.

Kırgızistan’ın Ulusal Güvenlik Komitesi (GKNB) kaynaklarına dayandırılan haberlerde, gözaltına alınanların darbeye kalkıştıkları ve iktidarı zorla ele geçirmeyi planladıkları iddiası yer aldı.

Gözaltına alınanlar arasında subaylar ve bürokratların da olduğu iddia ediliyor.

Kırgızistan hükümetinden henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, 10 Ocak 2021’de yapılan seçimleri kazanarak göreve seçilmişti.

Kremlin: “Yakından takip ediyoruz”

Kırgızistan’da güvenlik güçlerinin başlattığı operasyonla ilgili Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov açıklama yaptı.

Rusya haber ajansı TASS’ın haberine göre Peskov, gazetecilere “Kırgızistan’daki darbe teşebbüsüne ilişkin haberler endişe verici. Durumu yakından takip ediyoruz. Henüz ayrıntılı bilgimiz yok” diye konuştu.

Kırgızistan üç darbe gördü, 2021’de de darbe soruşturması başlamıştı

Kırgızistan’da SSCB’nin dağılması sonrası bağımsızlığını ilan ettiği 1991’den bu yana üç kez darbe oldu.

2021 yılında, darbe planladığı şüphesiyle parlamenter Baktıbek Cetigenov tutuklanmıştı. Cetigenov’un, El Intımagı Derneği Başkanı Askat Temraliyev ile başkent Bişkek’te kitlesel protestolar organize etmek için gizli anlaşma yaptığı iddia edilmişti. Cetigenov, protesto eylemleriyle iktidarı ele geçirmeyi planlandığı suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.

- Advertisment -