Ana SayfaHaberler“Kırım dahil olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğimizi tekrar etmek istiyorum”

“Kırım dahil olmak üzere Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğimizi tekrar etmek istiyorum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu: "Kırım dahil olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğimizi tekrar etmek istiyorum. Türkiye, Karadeniz'den komşu olduğu iki dost ülke arasındaki krizin sonlandırılması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ziyareti kapsamında görüştüğü Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında Erdoğan şunları söyledi:

“2 yıl aradan sonra stratejik ortağımız Ukrayna’yı tekrar ziyaret etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Sayın Devlet Başkanı başta olmak üzere Ukraynalı yöneticilerin sağduyulu ve diyaloğu öne çıkaran mesajlarını takdirle karşılıyorum.”

“Daha önce de vurguladığım üzere Türkiye, Karadeniz’den komşu olduğu iki dost ülke arasındaki krizin sonlandırılması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Liderler seviyesinde bir zirveye veya teknik düzeyde görüşmelere memnuniyetle ev sahipliği yapabileceğimizi bugünkü görüşmelerimizde bir kez daha vurguladım zira Türkiye olarak yangına körükle gitmek yerine tansiyonu nasıl düşürürüz mantığıyla hareket ediyoruz.”

“Donbas ihtilafının kontrolü noktasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Ukrayna Özel Gözlem Misyonu’nun rolünü önemsiyoruz. Kuruluşundan bu yana tüm tarafların güvenine mazhar olmuş Türk büyükelçilerce yönetilen misyona desteğimiz tamdır. Krizin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde Minsk Anlaşmaları çerçevesinde barışçı ve diplomatik yöntemlerle sona erdirileceğine samimiyetle inanıyoruz.”

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

“30 yıl önce Ukrayna ve Türkiye diplomatik ilişkileri tesis ettiler. Bugün işbirliği ve dostluğumuzu çok önemli bir olayla taçlandırdık. Ülkelerimiz serbest ticaret anlaşmasını onayladılar.”

“Hepimizi bu adımdan dolayı tebrik ediyorum. Uzun ve zor bir yol kat ettik. Bu iş dünyası için yeni kazanımlar, istihdamlar, yatırımlar, ülkelerimizin refah düzeyinin artması demektir. Anlaşma imzalanmadan önce geçtiğimiz yılda 7 milyar dolara yükselerek yeni bir rekor kırdı. Bu da 10 milyar dolarlık hedefimizin, isteğimizin mümkün olduğunu gösteriyor.”

“Önümüzde duran meydan okumalar ve bunların giderilmesi için atılacak adımlar görüşmemizin temel konularıydı. Egemenliğimize ve toprak bütünlüğümüze destek ve Kırım’la ilgili Türkiye’nin aktif katılımı için sayın Cumhurbaşkanına teşekkür ediyorum.”

“Savunma sanayini özellikle ele aldık. Savunma projelerini hayata geçirmek, ortak teşebbüsleri kurmak. Bugün Baykar Makina İHA’ları Ukrayna’da olacak. Biz aynı zamanda enerji zamanda enerji sektöründe etkileşimimize yeni bir ivme kazandırmak istiyoruz.”

- Advertisment -