Ana SayfaHaberlerGündemKitapyurdu: "Mahkeme yürütmenin iptaline karar verdi. İşimizin başındayız

Kitapyurdu: “Mahkeme yürütmenin iptaline karar verdi. İşimizin başındayız

Kitapyurdu, Bahçelievler Belediyesi’yle yaşadığı ruhsat problemi sebebiyle faaliyetlerine ara verdiğini açıklamış ve yasal yollara başvurmuştu. İddiaya göre belediye şirketten yüklü miktarda bağış istemiş, bağış ödenmeyince Kitapyurdu’nun Bahçelievler yerleşkesini mühürlemişti. Bahçelievler Belediyesi bağış iddialarına "itibar suikastı yapılıyor" şeklinde cevap vererek, Kitapyurdu’nun yasal yükümlülüklerini yerine getirmediğini öne sürmüştü. Kitapyurdu’nun İdare mahkemesine yaptığı iptal başvurusuna istinaden, mahkemeden yürütmeyi geçici olarak durdurma kararı çıktı. Kitapyurdu tekrar işinin başına döndü.

Kitapyurdu Bahçelievler Belediyesi’yle yaşadığı ruhsat problemi sebebiyle faaliyetlerine geçici bir süreliğine ara verdiğini açıklamıştı. Şirketin sosyal medya hesaplarından yapılan  “Durduk Yere Durdurulduk” başlıklı açıklamaya göre ruhsat için tüm gerekliliklerin yerine getirilmesine rağmen, belediye şirketten yüksek miktarda bir bağış talep etmiş, bağışı ödemeyi reddeden Kitapyurdu’nu faaliyetlerine ara vermeye zorlamıştı:

“Değerli Kitapkurtları,

Yirmi dört yıldır kitap satışıyla uğraşan ve kültür ile edebiyat alanında tanınan markalardan biri olan kurumumuzun, İstanbul Bahçelievler’deki yerleşkesi, ruhsatımızın eksik olduğu gerekçesiyle mühürlenmiştir. Yeni ruhsat alabilmemiz için belediye tarafından yüksek miktarda bir bağış yapılması talep edilmektedir. Tüm gereklilikleri yerine getirmemize rağmen bu talebimiz Bahçelievler Belediyesi tarafından kabul edilmemiş ve bu nedenle faaliyetlerimize ara vermek zorunda bırakılmış bulunuyoruz.

2018’den beri bu yerleşkede faaliyetlerimizi sorunsuz bir şekilde yürütmekteyiz. Ancak bu yılın Mart ayında, yerleşkemizin ruhsatının eksik olduğu gerekçesiyle belediye tarafından uyarı aldık.

Yirmi dört yıl boyunca, kitap ve kültür alanında siz değerli müşterilerimizle buluşmanın gururunu taşıyoruz. Sevilerek takip edilen bir marka olarak, güveninizi kazanmış olmanın bilinciyle hareket ediyoruz. Tüm gereklilikleri sağladığımızı belirtmemize rağmen, belediye istediği bağış yapılmadan işlem yapmayı kabul etmemektedir.

Hukuki yollardan hakkımızı arayarak, çalışma ortamımızı yeniden sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu süreçte siparişlerinizin sevkiyatında gecikmeler yaşanabilecektir. Bu durumdan ötürü derin üzüntü duyuyor ve siz değerli kullanıcılarımızdan içtenlikle özür diliyoruz. Gecikmeleri telafi edeceğimize söz veriyoruz.

Sizlerin desteğiyle, bu süreci de en kısa zamanda aşacağımıza inanıyoruz. Anlayışınız ve sabrınız için teşekkür ederiz.

Saygılarımızla,

Kitapyurdu”

https://x.com/kitapyurducom/status/1792854831188594933

Açıklamadan sonra birçok yayınevi Kitapyurdu’nu destekleyen açıklamalarda bulunmuştu:

https://x.com/lotuskitap/status/1793012602831769787?s=48&t=sx7wo980MMqV_jEY_2_vmA
https://x.com/dergahyay/status/1792920138896781700?s=46&t=sx7wo980MMqV_jEY_2_vmA
https://x.com/liberusyay/status/1792906583870984552?s=46&t=sx7wo980MMqV_jEY_2_vmA

Bahçelievler Belediyesi ise karşı bir açıklama yaparak iddiaları yalanlamıştı. Belediyenin açıklamasına göre “Kitapyurdu belediyeye karşı bir itibar suikastı düzenliyordu. Aslında Kitapyurdu ruhsatlandırma sürecinde yasal yükümlülüklerini yerine getirmemiş, 2018 yılında kitap dağıtım merkezi olarak ruhsat almış fakat sonra matbaa, marangozluk, depolama gibi işlere de girmişti. Ocak ayında ise yasal şartları sağlamaları için kendilerine tebligat gönderilmiş fakat hala başvuruları alınamamıştı.”

https://x.com/BahcelievlerBel/status/1792990295014904206

Belediyenin bu iddiaları karşısında Kitapyurdu ise 2018 yılında alınan ruhsatı paylaşmıştı.

1792911924969058378

Kitapyurdu: “İşimizin başındayız.”

Bugün ise Kitapyurdu tekrar bir açıklama yaptı ve taraflarınca idare mahkemesine yapılan iptal başvurusunun sonuçlandığını, mahkemenin yürütmenin iptaline karar verdiğini duyurdu.

https://x.com/kitapyurducom/status/1793604943938453600

“Bahçelievler yerleşkemizin mühürlenmesinin ardından idare mahkemesine yapmış olduğumuz iptal başvurusuna istinaden mahkemeden yürütmeyi geçici olarak durdurma kararı çıkmıştır.

Yaşamış olduğumuz bu zor süreçte yanımızda olan, bize destek mesajları atan, yalnız olmadığımızı hissettiren tüm kitapkurtlarına ve yayıncılık sektörünün değerli yayınevleri, yazarları ve bütün paydaşlarına minnetle şükranlarımızı sunuyoruz.

An itibariyle çok sevdiğimiz işimizin tekrar başındayız. Aksayan tüm siparişleri en kısa sürede sizlere ulaştırmak için elimizden gelenin fazlasını yapacağız.

Mahkemenin bu kararı bir sonuç değil hukuki mücadelemizin başlangıcıdır. Umuyoruz ki hak ve adalet en kısa sürede tecelli edecektir.

Saygı ve Sevgilerimizle,

#Kitapyurdu

- Advertisment -