Ana SayfaHaberlerKKM açıklandığı gün kim ne demişti?: “Türk Lirası artık güvenli liman”

KKM açıklandığı gün kim ne demişti?: “Türk Lirası artık güvenli liman”

Dolar kurunun 18’e yükseldiği 20 Aralık akşamı, Erdoğan’ın Kur Korumalı Mevduat Sistemi’ni açıklamasının üzerinden altı ay geçmeden dolar kuru 17’yi aştı. KKM’nin açıklandığı günlerde iktidara yakın medyada umut dolu manşetler vardı: “Türk Lirası artık güvenli liman”, “Türk Lirası kuyruğu”, “Operasyon çocuklarına Osmanlı tokadı.”

Dolar kurunun 18’i gördüğü 20 Aralık 2021’in akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kur Korumalı Mevduat (KKM) tedbirini açıklaması sonrası kurda hızla bir düşüş yaşanmış ve ilerleyen günlerde dolar seviyesi 10 seviyesine kadar düşmüştü.

Pek çok ekonomist, daha açıklandığı ilk günlerde KKM’nin Türk Lirası’nın değer kaybına kalıcı bir çözüm olamayacağını ve Hazine’ye getireceği yükle Türkiye ekonomisine zarar verecek bir uygulama olduğunu anlatan açıklamalar yapmışlardı.

İktidar medyasında ise büyük bir coşku havası esmiş; bazı illerdeki dolarları yakan esnafların görüntülerine, iktidara yakın ekonomistlerin tedbirle ilgili umut verici açıklamalarına geniş yer verilmişti.

Döviz bürolarının önündeki uzun kuyruklar; “Türk Lirası kuyruğu”, “Vatandaşlar yastık altı dövizleri bozdurmaya koştu” gibi başlıklarla duyurulmuştu.

KKM’yle ilgili endişelerini dile getiren ekonomistler ve gazeteciler için “Operasyon çocuklarına Osmanlı tokadı” manşetleri atılmıştı.

KKM’nin açıklanmasının üzerinden yaklaşık 6 ay geçen bugün (8 Haziran) dolar kuru 17’yi aşarak KKM tedbirinin açıklandığı günkü seviyesine yaklaştı.

KKM tedbirlerinin açıklandığı akşamdan iki gün sonraki iktidar medyasının manşetlerini hatırlayalım:

İktidar medyasının 22 Aralık’taki 1. sayfaları:

Hürriyet: “TL işte böyle korunacak”

Sabah: “TL’ye güven, kazan”

Akşam: “Türk Lirası kuyruğu”

Yeni Şafak: “20 Aralık manifestosu”

Türkiye: “Türk Lirası artık güvenli liman”

Yeni Akit: “Operasyon çocuklarına Osmanlı tokadı”

Milat: “Kursaklarında kaldı”

Takvim: “Kurlu oyuna büyük tokat”

Diriliş Postası: “Türkiye’ye güvenen kazandı”

Türkgün: “Türkiye nefes aldı”

- Advertisment -