Ana SayfaHaberlerKobani Davası'nda Demirtaş'ın da arasında olduğu tutuklu sanıkların tutukluluk haline devam kararı...

Kobani Davası’nda Demirtaş’ın da arasında olduğu tutuklu sanıkların tutukluluk haline devam kararı verildi

Aralarında eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 108 kişinin yargılandığı "Kobani Davası"nın 82. celsesi bugün görüldü. Daha önce kararın açıklanacağı ifade edilen ama dün kararın erteleneceği taraflara bildirilen duruşmada tutuklu yargılanan 18 kişinin tutukluluk hallerinin devamına hükmedildi. Dava, 16 Mayıs'a ertelendi.

Yaklaşık üç yıldır süren ve aralarında eski HDP eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile merkez yürütme kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 18’si tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani Davası’nın 82’inci celsesi bugün görüldü.

Duruşmaya aralarında DEM Parti eş genel başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ve DEM Parti milletvekilleri ile DEM Parti Hukuk Komisyonu üyesi avukatların yanı sıra, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, TİP milletvekili Ahmet Şık gibi isimler de katıldı.

Resim

Önceki celsede, bugünkü duruşmada hükmün açıklanmasına karar verilmesine rağmen duruşma öncesinde mahkeme kalemi tarafından hükmün açıklanmayacağı avukatlara bildirildi.

Bu kapsamda tutuklu bulunan siyasetçilere dün mahkeme tarafından şu yazı tebliğ edildi: 

“Mahkememiz dosyasının kapsamı, sanık sayısı, sanıklara ayılı suçların sayısı, taraf beyanları ile sanıklar ve müdafilerinin savunma boyutları ile dava dosyasının incelenmesinin henüz tamamlanmamış olması nedeniyle 17.04.2024 tarihinde yapılacak olan duruşmada hükmün açıklanmayacağı, ancak duruşma açılarak tutuklu sanıkların tutukluluk durumunun değerlendirileceği hususunun aşağıda bilgileri yazılı tüm sanıklara 16.04.2024 saat 17.00 mesai bitimine kadar tebliğ edilmesi v detaylı olarak hazırlanacak tebliğ tebellüğ belgesinin çok acele olarak mahkememize gönderilmesi…”

Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezevi’nden duruşmaya Sesli Görüntülü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) katıldı ve “Herhangi bir söz talebim yok. Tüm arkadaşların özgürlüğünü talep ediyorum” dedi.

Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme başkanı, hükmün henüz açıklanmamasına dair şunları söyledi: 

“SEGBİS çözüm tutanaklarının yetişmesi ve dosyanın kapsamı, savunmaların boyutu değerlendirildiğinde bu sürenin yeterli olmayacağı değerlendirerek, hüküm duruşmasının başka bir tarihe ertelenmesine karar vereceğiz. Bu kapsamda bugün tutuklu sanıkların tutukluluk durumunu gözden geçireceğiz ve hüküm için başka bir tarih vereceğiz.”

Duruşmaya karar için 15:30’a kadar ara verildi.

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanan isimlerin adli kontrollerinin kaldırılması yönündeki talepleri reddetti. Demirtaş ile Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu 18 tutuklu sanığın tutukluluk hallerine devam kararı veren mahkeme, davayı 16 Mayıs’a erteledi.

- Advertisment -