Ana SayfaHaberlerKolombiya’da iki ‘ilk’li seçim zaferi: İlk solcu başkan, ilk siyah başkan yardımcısı

Kolombiya’da iki ‘ilk’li seçim zaferi: İlk solcu başkan, ilk siyah başkan yardımcısı

Kolombiya seçimlerinde eski M-19 gerillası Gustavo Petro %50,4 oy alarak ülkenin ilk solcu başkanı, iklim aktivisti Francia Marquez de ilk ilk siyah başkan yardımcısı seçildi.

19 Haziran 2022 Pazar günü düzenlenen Kolombiya başkanlık seçimlerinde, sol seçim ittifakı Tarihi Pakt’ın adayı solcu Gustavo Petro %50,4 oy alarak ülkenin ilk sol kökenli seçilmiş cumhurbaşkanı oldu. Gustavo Petro ile aynı pusulada yarışan iklim aktivisti Francia Marquez de seçimleri kazandı ve ülkenin ilk siyah başkan yardımcısı seçildi. Gustavo Petro ve Francia Marquez 7 Ağustos 2022’de yemin ederek göreve başlayacaklar.

17 yaşındayken gerilla örgütü M-19’ katılan Petro, M-19’un siyasi partiye dönüşmesiyle birlikte siyasete atıldı, meclise girdi, Bogota’nın belediye başkanı seçildi. Petro, 2010’da da başkan adayı olmuş fakat ilk turda %9 oy aldığı için ikinci tura katılmaya hak kazanamamıştı. Petro, 2022’deki seçim kampanyasında neo liberal politikalarla mücadele edeceğini, zenginlere yönelik vergilerin arttırılacağını açıklamıştı. Petro ve Marquez ikilisi seçim kampanyası boyunca birçok kez paramiliter grupların ölüm tehditleriyle karşılaştı.

- Advertisment -