Ana SayfaHaberlerKoronavirüse karşı Türkiye: Normalleşiyor, vaka sayıları hızla artıyor, aşılama sayısı düşüyor

Koronavirüse karşı Türkiye: Normalleşiyor, vaka sayıları hızla artıyor, aşılama sayısı düşüyor

Türkiye bir yandan normalleşme süreci yaşıyor, bir yandan vaka sayıları hızla artıyor, bir yandan da aşılama sayısı düşüyor. Bu koşullarda aşılama sayısındaki düşüş Sağlık Bakanlığı’nın elindeki aşı miktarının azaldığını gösteriyor. Çin’den yeni aşı sevkiyatının ne zaman yapılacağı ise bilinmiyor.

Çin’in Wuhan kentinden tüm dünyaya yayılan koronavirüsün Türkiye’de ilk kez görülmesinin üzerinden 1 yıl geçti; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 9 Mart 2019’da yaptığı açıklama ile Türkiye’de ilk vakanın tespit edildiğini duyurmuştu.

Dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs pandemisine karşı geliştirilen aşılar arasında Türkiye, Çin’in ürettiği SinoVac aşısını tercih etmiş, gecikme ve ertelemelerin ardından aşılama işlemine 15 Şubat 2021 tarihinde başlayabilmişti.

Aşı ilk olarak “devlet büyüklerine”, sağlık çalışanlarına ve belirli yaşların üstündekilere yapılmıştı.

Aşılama işlemi halen ederken aşılanan insan sayısındaki düşüş dikkat çekiyor. Sosyal medyada koronavirüs salgınına ilişkin istatistikleri kayıt altına alan ve paylaşan Özkan Soytürk’ün verileri, aşılamadaki son durumun vahametini gözler önüne seriyor.

Resim

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Günlük 1 milyon 300 bin doz aşı yapma potansiyelimiz var” demesine rağmen, 24 günde yapılan toplam aşı sayısı 10 milyon 413 bin 487 doz oldu.

Son olarak dün (10 Mart), sadece 133 bin 200 doz aşı yapıldı.

Bu azalma, Sağlık Bakanlığı’nın kısıtlı olarak alabildiği Çin aşısı Sinovac’ın tükenmekte olduğu tahminlerine yol açıyor.

Türkiye bir yandan normalleşme süreci yaşıyor, bir yandan vaka sayıları hızla artıyor, bir yandan da aşılama sayısı düşüyor. Bu koşullarda, yeni aşıların Türkiye’ye ne zaman geleceği büyük bir merak konusu; fakat Sağlık Bakanlığı bu konuda henüz bir açıklama yapmadı.

https://twitter.com/OzkanSoyturk/status/1369695545489580034/photo/1

- Advertisment -