Ana SayfaHaberlerKosova Hükümeti krize neden olan plaka kararını 1 ay erteledi

Kosova Hükümeti krize neden olan plaka kararını 1 ay erteledi

Kosova Hükümeti, 1 Ağustos itibariyle 60 gün içerisinde ülkenin kuzeyinde yaşayan Sırp azınlık dahil olmak üzere bütün vatandaşların araçları için Kosova hükümetine bağlı kurumlardan plaka alma ve Sırbistan’dan Kosova’yı ziyaret eden kişilerin ekstra yeni bir belge gösterme zorunluluğu getirmişti. Kosova hükümetinin meşruluğunu tanımayan ülkedeki Sırp azınlık bu kararı protesto etmek amacıyla araçlar ve tırlarla Sırbistan sınırına çıkan yolları kapamış, protesto düzenlemişti. Sırbistan’dan gelen sert açıklamalar sonrası tekrar gerilen Balkanları bir süreliğine rahatlatan açıklama Kosova Hükümetinden geldi: İki kararın da uygulanması 1 Eylül tarihine kadar ertelendi.

Kosova Hükümeti, 1 Ağustos tarihinden itibaren ülkeye Sırbistan’dan girenler için yeni bir belge istenmesi ve ülkedeki Sırp azınlık dahil herkesin araç plakalarını Kosova makamlarından alma zorunluluğunun getirilmesi kuralını açıklamış, bu açıklama üzerine Kosova hükümetini tanımayan Sırp azınlık protesto kararı almıştı. Sırp azınlık, Kosova’nın bağımsızlığını ve hükümetin meşruluğunu tanımıyor, bürokratik işlemleri hükümet ile yürütmüyor, bu nedenle Sırbistan’dan aldıkları plakaları kullanıyordu.

Sırp göstericiler araçlarla sınırdaki yolları kapadı, Arnavut çoğunluğa ait araçları taşladı ve Kosova polisinin açıklamasına göre polise ateş açıldı, fakat kimse yaralanmadı.

NATO’nun Kosova Gücü (KFOR), istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahaleye hazır olduğunu duyurdu.

NATO’dan yapılan açıklamada, Kosova’nın kuzeyindeki güvenlik durumunun gergin olduğu belirtilerek, “KFOR, durumu yakından takip ediyor ve istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahale etmeye hazır.” ifadesi kullanıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise, artan gerginliğin, Kosova makamları tarafından uygulanan “temelsiz ayrımcı kurallar” olduğunu ileri sürdü.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, önümüzdeki haftalar ve ayların oldukça zor bir siyasi mücadeleyle geçeceğine işaret ederek, “Kendilerine hakim olanlara, özellikle de Kosovalı Sırplara teşekkür ediyorum. Teslim olmayacağımızı ve Sırbistan’ın kazanacağını bir kez daha tekrarlamak istiyorum.” diye konuştu.

Sırbistan hükümeti de Kosova’dan Sırbistan’ı ziyaret edenler için özel ekstra bir belge talep ediyor. Fakat Belgradlı yetkililer Kosova’nın Sırp azınlığı ziyaret etmek isteyen Sırbistan Sırplarının yolculuklarını zorlaştırmak istediğini düşünüyor.

Kaynak: Reuters, EuroNews

- Advertisment -