Ana SayfaHaberlerDünyaKraliçe Victoria ve II. Elizabeth’in heykelleri yıkıldı

Kraliçe Victoria ve II. Elizabeth’in heykelleri yıkıldı

Kanada’da son bir ayda kilise yatılı okullarında bulunan çocuk cesetleri, halkı öfkelendirmiş durumda. Kraliçe Victoria’nın Kanada’daki en simgesel heykeli dün protestocular tarafından alaşağı edildi.

Ulusal Kanada Günü’nde bir grup gösterici Manitoba Yasama Meclisi’ne yürüdü. Protestocuların bir araya gelerek yatılı okullarda son bir ayda bulunan 1148 çocuk cesedinin bulunmasını protesto etmesi önce sloganlarla başladı. “Soykırımla gurur duymuyoruz” sloganları atan grup, ilk olarak dönemin İngiltere Kraliçesi Victoria’nın heykelini yerinden söktü ve başı toprağa doğru bakacak şekilde bıraktı.

Yatılı okulların aktif olduğu dönemde, Kanada’nın da dahil olduğu Birleşik Krallık tahtında Kraliçe Victoria oturuyordu.

Ardından mevcut Kraliçe Elizabeth’in yakınlardaki, nispeten daha küçük olan heykeli de yine protestocular tarafından yıkıldı. Heykellerin yanı başına “biz çocuktuk” yazılı levha bırakıldı.

Yerel basın, olayı barışçıl bir eylem olarak nitelese de Kanada polisi göstericilerden bir kişiyi tutukladığını duyurdu.

bina, açık hava, sundurma, sıra sütunlar içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Kanada, 1 Temmuz 1867’de İngiliz kolonileri tarafından kuruluşunu Kanada Günü olarak kutlayan bir ülke. Heykellerin, Kanada Günü’nde yıkılması ise oldukça önemli. Geçtiğimiz günlerde 200’e yakın çocuk cesedinin daha bulunmasının ardından kamuoyu, bu yıl Kanada Günü’nde ulusal kutlamaların yapılmaması çağrısında bulunmuştu.

İngiliz hükümeti, iki heykelin devrilmesini kınadığını açıkladı. İngiliz yetkililer yaptıkları açıklamada, yatılı okullarda bulunan çocukların ve yerli halkın acısını paylaştıklarını, meseleyi yakından takip ettiklerini ve konuyla ilgili Kanada Hükümeti’yle yakın ilişki içinde olduklarını ifade etti.

Heykeli başaşağı çeviren grubun içinde bulunan Belinda Vandenbroeck, yatılı okullarda kalan bir isim. CBC’ye verdiği röportajda Vandenbroek, heykellerin devrilmesinden asla pişman olmadığını söyledi. Kraliçe Victoria’nın politikalar dikte eden biri olduğunu ve sömürgeci hatıraları dışında kendisi için hiçbir anlamı olmadığını ifade etti.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau  kendileri için başını iki elleri arasına alıp düşünme zamanı olduğunu söyledi.

- Advertisment -