Ana SayfaHaberlerKudüs’teki kıvılcım İsrail’i yakıyor

Kudüs’teki kıvılcım İsrail’i yakıyor

Kudüs’te tahliye kararlarıyla başlayan olaylar tüm İsrail’e yayıldı. Hamas, İsrail şehirlerine 600 roket yağdırdı. Roketlerin İsrail savunma sistemi demir kubbe tarafından durdurulamayanları Aşkelon ve Tel Aviv’de 3 kadının ölümüne ve düzinelerce kişinin yaralanmasına yol açtı. Hamas roketlerine karşı İsrail Gazze’de 13 katlı bir binayı yerle bir etti. Filistin kaynakları, binada 3 üst düzey militanın hayatını kaybettiğini açıkladı. Olaylar geç saatlerde İsrail’de yaşayan Filistinlilerin intifadasına dönüştü. Lud, Kudüs, Nasıra, Ümmü'l-Fehm, Hayfa, Akka karıştı. Yahudi yerleşimciler Arapların sürdüğü araçlara saldırdı, Müslüman mezarlığı yakıldı. Filistinliler de bir sinagogu ateşe verdi. Lud’da olağanüstü hal ilan edildi.

Filistin kaynakları dünden bu yana meydana gelen saldırılarda 9’u çocuk 28 Filistinlinin öldüğünü ve 122 kişinin de yaralandığını bildirdi. İsrail ise, toplam “18 teröristi öldürdüğünü” duyurdu.

Hamas’ın roket saldırılarında ilk hedefi Aşkelon oldu. Hamas, İsrail’in savunma sistemi Demir Kubbe’yi delebilmek için 5 dakika içinde 137 roket atışında bulundu. Sakinlerinin yüzde 25’inin sığınağa erişimi olmadığı Aşkelon’da, ayrı evlerde oturan biri 80 yaşında İsrailli bir kadın, diğeri 60 yaşında yabancı bir işçi kadın evlerinin isabet alması sonucunda hayatlarını kaybetti. Şehirde düzinelerce yaralı olduğu haber veriliyor.

Kenti roket saldırılarına karşı koruması gereken Demir Kubbe savunma sisteminin bataryalarında teknik bir sorun meydana geldi. Bu yüzden şehrin üzerine yağan yüzlerce roketten bazıları etkisiz hale getirilemedi. İsrail basınına göre, can kaybı ve yaralanmalara neden olan bu arıza, kısa sürede tamir edildi ve kenti koruyan Demir Kubbe tekrar operasyonel hale geldi.

Aşkelon’da bir klinik 2’si ağır 74 yaralı olduğu bilgisini verdi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:940c5723-3e6a-413f-a8a0-d9f04fcdb575.jpg
Aşkelon’da roketlerin isabet ettiği bir apartmanda 80 yaşında bir kadın ve 60 yaşında bir erkek evlerinde öldü

.amas’ın İsrail kentlerine attığı yüzlerce roketten çoğu Demir Kubbe tarafından etkisiz hale getirildi ya da hedeflerine ulaşamadan Gazze’ye düştü ancak öğleden sonra Aşdod’a ve Aşkelon’a yöneltilen roketlerden bazıları boş bir okula ve binalara isabet etti.

Aşkelon’da bir ailenin dört üyesi birden şarapnel parçalarıyla yaralandı. Ailenin 8 ve 11 yaşındaki çocukları,  hafif, babaları ise başından ağır yaralandı.

İsrail, Hamas’ın roket saldırılarına karşı Gazze’deki hedeflere yoğun saldırılarına devam etti. İsrail, Gazze’de Hamas tarafından kullanıldığı ileri sürdüğü 13 katlı bir binayı vurarak, yerle bir etti.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:80c9eb3e-7b00-4e2d-919b-4b04ab9c3c9d.jpg
13 katlı bina bu hale geldi.

Times of Israel gazetesi, binada yaşayanların, roketle vurulmadan önce telefon ve mesajlarla binayı terk etmeleri yönünde uyarıldıkları; daha sonra binanın çatısının uyarı mahiyetinde vurulduğunu bildirdi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi: “Gazze’de 500’ün üzerinde hedefi ve onlarca teröristi vurduk.  Hedefleri vurmaya yapmaya devam edeceğiz ve tek bir sığınak bırakmayacağız. Hamas, hiç olmadığı kadar ağır bir bedel ödeyecek” dedi.

Netanyahu da saldırıların süreceği mesajı verdi: “Bu akşam size başka bir şey söyleyeceğim: bu kampanya zaman alacak.  Kararlılık, birlik ve güçle İsrail vatandaşlarının güvenliğini yeniden sağlayacağız.”

İsrail’in dünkü saldırılarında hayatını kaybeden bir Filistinlinin cenazesinde çocukları babalarına böyle veda ettiler.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:E1JNoHWWYAEW1xl.jpg

Gazze’ye yönelik İsrail saldırıları üzerine Filistinliler güvenli yerlere sığınmaya çalışırken…

Hamas, bina vurulmadan önce İsrail’in yerleşim bölgelerine hava saldırılarına devam etmesi halinde Tel Aviv’i  uzun menzilli roketlerle vuracağı tehdidinde bulundu.

Bina vurulduktan sonra açıklama yapan Kudüs Tugayları sözcüsü, İsrail tarafından yıkılan 13 katlı binada “Şehitlerimiz, Komutanlarımız Sameh Fahim Al-Mamlouk, Kemal Tayseer Qureiqa ve Muhammad Yahya Abu Al-Ata canlarını kaybettiler ve suikastlara verilecek cevabımız sert olacak” dedi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:49cf41b3-0d99-407a-adb7-70b9edb1ebc8.jpg
Kudüs Tugayları binada öldürülen üç komutanın adlarını ve fotoğraflarını açıkladı.

İsrail’in, 2011 yılında yapılan esir değişimi sırasında İsrail tarafından serbest bırakılanlar da dahil olmak üzere birçok militana ev sahipliği yaptığı ileri sürülen binayı yerle bir etmesinden sonra Hamas akşam Tel Aviv’e roket saldırısı başlattı. Tel Aviv’de de Demir Kubbe’yi geçen roketlerin düştüğü yerlerde 1 kadının öldü, 1 tanesi 5 yaşında 8 kişinin yaralandı.

Roketlerden biri Tel Aviv’de bir otobüse isabet etti ama ölen ya da yaralanan olmadı.

Gazze’den İsrail şehirlerine atılan füze sayısı 600’ü geçti.

İsrail Savunma Bakanlığı’nın resmi hesabı son yarım saatte ülke genelinde çalan onlarca sireni haritada gösterdi.

İsrailli ünlü gazeteci Barak Ravid de Telaviv’de sığınakta olduklarını, çocuklarının ağladığını yazdı.

Olaylar İsrail’in Arap-Yahudi karma şehirlerinde Filistinli isyanına döndü. Lud’da üzlerce araba ve bir sinagog ateşe verildi.  Belediye başkanı, şehirdeki olayları “Lud Kristallnacht” ve “Arap İsraillilerin İntifadası” olarak nitelendirdi.

Lud dışında Ramle, Kudüs, Akka, Nasıra, Hayfa gibi yerlerde de Araplar ve Yahudiler arasında olaylar büyüyor. Lod Belediye Başkanı, Netanyahu’dan askeri birlik sevkiyatı istedi.

Ramle’de bir sinagog ve  pazar yerinin bir kısmı yakıldı. Müslüman mezarlığı ateşe verildi.  İsrail’in kuzeyindeki Acre kasabasında bir polis karakolu ve restoran ateşe verildi.

Ramle’de Yahudilerin yoldan geçen bir Arap sürücünün arabasına saldırdığı anlar görüntülendi. 

Nablus’ta kontrol noktasında İsrail polisinin bir arabaya ateş açması sonucunda 1 Filistinli öldü, 1 diğeri yaralandı.

Çatışmaların ve tansiyonun hızla artması üzerine barış çağrıları da gelmeye başladı. BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü, tweet atarak “Derhal ateşkes ilan edin. Tam ölçekli bir savaşa doğru ilerliyoruz. Her iki taraftaki liderler, gerginliğin azaltılmasının sorumluluğunu üstlenmelidir.  Gazze’deki savaşın bedeli yıkıcı ve sıradan insanlar tarafından ödeniyor.  BM sükuneti sağlamak için tüm taraflarla birlikte çalışıyor.  Şiddeti şimdi durdurun” çağrısı yaptı.

ABD yönetiminden henüz bir ateşkes çağrısı gelmedi.

ABD başkan adayı Bernie Sanders attığı tweetlerle olaylara tepki gösterdi, ABD yönetimine seslenerek “Ateşkes çağrısı yapın” dedi:

“İsrail ve Filistin’de büyüyen çatışmadan son derece endişeliyim.  Bir kez daha Kudüs’te hükümetteki aşırı sağ  ittifakın sorumsuz eylemlerinin nasıl hızla yıkıcı bir savaşa dönüşebileceğini görüyoruz.”

“İsrailli çocuklar, bu gece birçoğunun yaptığı gibi geceyi bomba barınaklarında korkarak geçirmek zorunda kalmamalı.  Filistinli çocuklar, birçoğunun yaptığı gibi, işgalin sürekli şiddeti ve baskısı altında büyümek zorunda değil.”

“Amerika Birleşik Devletleri derhal ateşkes çağrısı yapmalı ve provokatif ve yasadışı yerleşim faaliyetlerine son vermelidir. Bu çatışmayı nihayet sona erdirmek için İsrailliler ve Filistinlilerle birlikte çalışmayı da yeniden taahhüt etmeliyiz.”

- Advertisment -