Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 18 yıl aradan sonra gittiği CHP Genel Merkezi’nde partinin yeni genel başkanı Özgür Özel’le yan yana koltuklarda oturup en çok yeni anayasa ve Hazine-Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in uyguladığı ekonomi programına destek aradı.
Bu desteğin iktidardan öte Türkiye için ‘hayati önem’de olduğu konusunda Erdoğan daha öncesinde hem Cumhurbaşkanlığı’ndaki hem de AK Parti’deki kurmaylarıyla hazırlık yapmıştı.
Erdoğan; kalabalık koruma ordusunu, çatıların tepesindeki keskin nişancılarını geride bırakıp cumhurbaşkanı forslu arabasıyla CHP Genel Merkezi bahçesine girdiğinde kimsenin Erdoğan’ın bu hazırlığı hakkında fikri yoktu. Herkes; MHP lideri Devlet Bahçeli’nin sosyal medya hesabından paylaştığı “Allah bana yeter” yüzüklü fotoğrafına odaklanmış, Bahçeli’nin Erdoğan-Özel görüşmesine gölge düşürmek istediğini konuşmaya başlamıştı.
Ama Erdoğan, Özel görüşmesi için yaptığı hazırlığa bütünüyle sadık kaldı. CHP merdivenlerinden gazetecilere gülümseyerek çıktı, kapı önünden gazetecilere el salladı. Bu el sallayışa saniyeler içinde Özgür Özel’i de ortak etti.
İlk jest: Kepez
Erdoğan-Özel görüşmesi sürüyordu ki; CHP Genel Merkezi’ne 59 gün önce cezaevine konulan Antalya Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün serbest bırakıldığı haberi ulaştı.
Namık Tan ve Mustafa Elitaş dışında kimsenin eşlik etmediği Erdoğan-Özel görüşmesini yakından izleyen CHP kurmayları da, AK Parti kurmayları da Kocagöz’ün serbest kalışını “Erdoğan’ın Özel’e jesti” olarak yorumladı.
CHP’li Kepez Belediye Başkanı teleferik kazasından sorumlu tutulmuş, CHP ise belediye başkanının bu kazada sorumlu olmadığında ısrar etmişti.
Belediye Başkanı Kocagöz’ün serbest bırakıldığı haberinden hemen sonra Erdoğan’ın Özel’e Türkiye’nin her yöresinden zeytinyağı çeşitleri ile çifte kavrulmuş lokum hediyesi götürdüğü, Özel’in de Erdoğan’a mor reyhan çayı ikram ettiği bilgisi de, Erdoğan-Özel görüşmesini yerinde izleyen gazetecilerin kulağına ulaştı.
Herkes “-Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım diyen Erdoğan, Özel’den ne istiyor acaba? Başka jestler yapar mı?” sorularını soruyordu.
İkinci jest: Ayşe Ateş
Erdoğan-Özel görüşmesi bir buçuk saat sürdü. Erdoğan’ı arabasından inişinde karşılayan Özgür Özel, arabasına kadar uğurladı. İki arasındaki samimiyet çok dikkat çekiciydi. Gazetecilerin arasından “Ben saydım iki kez”, “ben saydım üç kez tokalaştılar” sesleri yükseliyordu.
Erdoğan’ın Özgür Özel’e eski ülkü ocakları başkanı Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’i sarayda ağırlama konusunda da jest yaptığı Erdoğan-Özel görüşmesinden sonra ortaya çıktı.
Özel’le görüştükten hemen sonra saraya geçip Ayşe Ateş’i ve kızlarını kabul eden Erdoğan’ın, Özgür Özel’i bu kabulden haberdar ettiğini CHP kurmayları aktardı. Erdoğan, Özel’le görüşmesinde Ayşe Ateş’i kabul edeceğini anlatırken, Ateş’i kabulü Özel’le görüştüğü güne denk getirmek istemişti.
Bu bir jest miydi? CHP kurmayları “evet” yanıtı verdi bu soruya. Özel de bu jesti görmüş ve Erdoğan’a “Ayşe Ateş’le görüşmenizi doğru ve olumlu buluyorum” sözleriyle karşılık vermişti.
Erdoğan beklediği “yeni anayasa” desteğini bulamadı
Erdoğan’ın Özgür Özel’den en çok yeni anayasa konusunda destek istediği bilgisini Erdoğan-Özel görüşmesi sonrası AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıkladı.
Çelik, Erdoğan-Özel görüşmesinde neler konuşulduğu konusunda gazetecilerin sorularını yanıtlarken “Genel başkanımız, cumhurbaşkanımız, Türkiye’nin darbe anayasasından kurtulması için atılması gereken adımların dar inisiyatifle değil, en geniş siyasi uzlaşma zeminiyle gerçekleşmesi konusundaki görüşlerini ifade etti” dedi.
Ancak Erdoğan’a Özel’in yeni anayasa konusunda destek vermediğini CHP kurmayları paylaştı:
“Genel başkanımız Özel, yeni anayasanın toplumun beklentisi olmadığını, bu meselenin tartışılması için önce mevcut anayasaya ve Anayasa Mahkemesi kararlarına uyumun şart olduğunu Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a aktardı.”
Özel, ekonomideki darboğaza dikkat çekmeye devam edecek
Özgür Özel’in Erdoğan’a özellikle ekonomideki sıkıntıları anlatırken, bu sıkıntıları dile getirmekten çekinmeyeceği, sokağın sesini yükselteceği mesajını verdiği de öğrenildi.
Özel “Emeklilere, asgari ücretlilere zam yapılmayarak, tarım ürünlerine maliyetin altında alım fiyatları açıklanarak krizin maliyetinin sadece yoksullara yüklenmesini kabul edemeyiz” derken, Erdoğan Özel’e Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek koordinatörlüğünde yürütülen ekonomi programını özetledi ve bu programa herkesten destek beklediğini anlattı, “sorunlara ortak çözüm üretelim” mesajı verdi. Bu mesajdan hareketle taraflar; Şimşek’in CHP kurmaylarına zaman zaman brifing vermesinde de anlaştı.
“Kayyumun karşısındayız”
Erdoğan ile Özel’in yeni anayasa dışında üzerinde çok da anlaşamadıkları konu DEM Partili Hakkari Belediyesi’ne yapılan kayyum atamasından sonra kayyum politikasının devam edip etmeyeceği meselesi oldu.
Ömer Çelik, kayyum konusunun görüşmede gündeme geldiğini aktarırken, hükümetin DEM Parti’yi özellikle hedef almadığına işaret eden bir açıklama yaptı:
“Kayyım konusunda tutumumuz nettir. Hangi partiden olursa olsun Cumhurbaşkanımızın ifadesi şu şekildedir; ‘Hangi partiden olursa olsun millete hizmet eden her belediye başkanına destek vermeye devam edeceğiz.’ Ama birisi yetkiyi terör örgütüne destek vermek şeklinde kullanıyorsa, terör örgütü tarafından atanmış komiser tarafından yönetilmesine kapı açılmasına müsaade edilmeyecektir. Bu bir siyasi partiye toptancı bir tutum değildir.”
Özel’in ise Erdoğan’a kayyum konusunda el yükseltmesi dikkat çekti. Özel’in Erdoğan’a “Kayyum politikasının karşısındayız” mesajı verdiği öğrenildi.
Gezi tutukluları, Osman Kavala
Sadece Sinan Ateş’in katillerinin bulunup, yargılanması konusunda değil Türkiye’nin gündemindeki tüm davaları yakından izlediklerini Erdoğan’la paylaşan Özel’in Gezi davası tutuklularının durumunu yine gündeme getirdiği öğrenildi. Erdoğan’ın bu konuda hiç olumsuz mesaj vermediğine dikkat çeken CHP kurmaylarının Osman Kavala başta olmak üzere Gezi tutuklularının serbest kalacağına dair umutlarını büyütmesi dikkat çekiyor.