Ana SayfaHaberlerAdalet Bakanlığı, Orhan Pamuk takıntılı vatandaşa karşı

Adalet Bakanlığı, Orhan Pamuk takıntılı vatandaşa karşı

Adalet Bakanlığı, Orhan Pamuk’un “Veba Geceleri” romanı hakkında bir kişinin şikâyeti ve ısrarlı takibiyle yürüyen kamu davası sürecini sonlandırmak için Yargıtay’a “kanun yararına bozma” başvurusu yaptı. Yargıtay, bakanlığın başvurusunu kabul ederse, Pamuk romanı için kamu davasından yargılanmayacak.

Orhan Pamuk’un ‘‘Veba Geceleri’’ romanında Atatürk’ün hatırasına hakarette bulunulduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmuştu. Savcılık 3 Ağustos 2021’de kitapta yer alan ifadelerin Atatürk’le alakasının olmadığı, öyle olduğu varsayılsa bile hakaret unsurunun bulunmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı vermişti.

Suç duyurusunda bulunan kişi, avukatı vasıtasıyla sulh ceza hâkimliğine itiraz etmiş; sulh ceza hâkimliği de 2 Kasım 2021’de takipsizlik kararını kaldırarak yargılama yapılmasına hükmetmişti.

Habertürk’ün haberine göre, Adalet Bakanlığı geçtiğimiz günlerde, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 309. maddesiyle kendisine tanınan yetkiyi kullanarak, bu karara karşı “kanun yararına bozma” başvurusunda bulundu. Bakanlık, başvurusunda müştekinin ilk mahkemenin kararına itiraz hakkı olmadığı halde itiraz ettiğini, bunun da geçersiz olduğunu savundu.

Yargıtay’ın Bakanlık başvurusunu kabul etmesi halinde, Orhan Pamuk hakkındaki kamu davası ortadan kalkacak.

- Advertisment -